Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale. Științele economice în context metafizic
Întrebare: În acest caz se pune întrebarea: Care este substanța obiectelor fizice sau fondul lor?
Răspuns: Savantul Igor Bogdanov răspunde că „acesta nu este de găsit sub forma unui lucru; un câmp nu are o substanță decât cea vibratorie; este vorba de un ansamblu de vibrații potențiale la care sunt asociate particule elementare de diferite naturi.” Așadar totul este într-o mișcare continuă, totul se schimbă necontenit, într-o mișcare care antrenează aceste particule elementare. Miliarde și miliarde de atomi vibrează în jurul unor echilibre instabile. Cum și de ce există astfel de echilibre? Răspunsul este că toate acestea se sprijină pe o Cauză care nu aparține universului nostru fizic.
Întrebare: Pe de altă parte, dacă – așa cum arată fizicienii – ceea ce caracterizează un câmp este simetria, atunci „această ordine a naturii este, așa cum se exprima Grichka Bogdanov, manifestarea unui lucru foarte tulburător, niciodată explicabil până acum, Simetria primordială”.
Răspuns: Așadar realul este susținut de câmpuri și în primul rând de un Câmp primordial caracterizat printr-o Stare de ordine și perfecțiune absolute, iar această stare de perfecțiune, pusă de știință la originile Universului, nu poate aparține decât numai lui Dumnezeu.
Întrebare: Cunoașterea religioasă se leagă de cunoștințe și metode care depășesc cadrele cunoștințelor și metodelor oricărei științe, pentru că ea este chemată să urce dincolo de nivelul creației, la însuși Creatorul Universului. Însă Dumnezeu nu Se oferă omului ca obiect al cunoașterii, ci ca subiect, care vine în legătură personală și în comuniune cu omul.?!
Răspuns: „Cu toate aceste, așa cum subliniază Georgios Mantzaridis, diferența dintre cunoașterea ce vine prin religie și cunoașterea ce vine prin știință nu înseamnă că prima este antiștiințifică sau inferioară celei științifice. Înseamnă că este o cunoaștere de alt fel, deoarece se realizează prin comuniunea creatului cu necreatul”.
Condiția ca cele două cunoașteri să fie compatibile și să se întâlnească
constructiv pe linia adevărului este calitatea reprezentanților lor, a omului credincios, respectiv a cercetătorului științific. Atât unul cât și celălalt nu trebuie să se mulțumească doar cu simpla cunoaștere abstractă a lucrurilor, ci – prin descoperirile pe care le primesc – să atragă ochii minților oamenilor către Ziditorul lumii.
Întrebare: Care este înțelesul acestui interviu?
Răspuns: Nu este suficient să învățăm pe de rost, mai ales, științele economice, ci trebuie să pătrundem în ceea ce este în spatele acestora, Lumea va fi înțeleasă altfel, în realitatea ei profundă.