• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 05 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 30 Octombrie , 2020

Dialoguri virtuale. Tâlcurile pandemiei economice (II)

Întrebare: Ar fi interesant să fa­cem o comparație a situației Bra­ziliei față de perioada crizei economice din deceniul trecut?!
Răspuns: „PIB-ul se află acum la același nivel ca la sfârșitul anului 2009, în centrul crizei financiare internaționale”, a comunicat Institutul de Statistică a Braziliei.
Î.: Ați amintit de India. Vă rog să pre­zentați mai în detaliu situația ei.
R.: India, un alt gigant emergent care plătește un preț mare pentru Covid-19 (peste 65.000 de morți acum două luni), a dezvăluit o scădere fără precedent de 23,9 la sută din PIB-ul său de la un an la altul. Fără recesiune, totuși, deoarece New Delhi a înregistrat o creștere de 3,1 la sută între ia­nuarie și martie.
Î.: Nu putem ocoli Statele Unite ale Americii. Deocamdată conduce în „concursul” cu alte state în ceea ce privește Produsul Intern Brut / capita?!
R.: În Statele Unite, cea mai mare economie din lume, scăderea a fost de 9,5 la sută în al doilea trimestru, după o scădere de 1,3 la sută în primul, potrivit cifrelor publicate de OECD. Statisticile guvernului SUA publică variații la o rată anualizată (-32,9 la sută în al doilea trimestru).
Î.: Care este situația Canadei, ve­cina S.U.A. atât geografic cât și ca performanță economică?!
R.: Canada a raportat o scădere fără precedent a Produsului Intern Brut cu 38,7 la sută în primăvară.
Î.: Toată lumea se uită cu admi­rație la China, o țară plină de mistere nu numai în domeniul eco­nomic?!
R.: Singura lumină palidă a venit de la a doua cea mai mare eco­nomie din lume. China a evitat recesiunea prin stoparea epidemiei. Produsul Intern Brut a revenit cu 11,5 la sută în al doilea trimestru, după ce a scăzut cu 10 la sută în primul trimestru. Pe parcursul unui an, scăderea a fost de 6,8 la sută în primul trimestru și reve­nirea de 3,2 la sută în al doilea trimestru. Un nivel de creștere care rămâne însă mult mai mic decât cel înregistrat de China în ultimele decenii.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.