• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 August , 2022

Dialoguri virtuale. Spaima justificată

(prima parte)

Întrebare: Ziua de 24 februarie 2022 a devenit un reper pentru zona europeană și pentru toate statele democrate, nu numai sub aspect politic, militar ci îndeobște economic?!
Răspuns: Într-adevăr, odată cu declan­șarea războiului, prin invadarea Ucrainei de către armata rusă în dimineața zilei de 24 februarie, toate estimările economice s-au mutat brusc în registrul incertitudinilor, devenit imediat dominant pe majoritatea piețelor. De aici și creșterea mai rapidă a prețurilor, în ultimele săptămâni, pentru numeroase produse, cu efect multiplicator în structura prețurilor, cum ar fi gazele naturale, energia electrică, petrolul, carburanții, dar și unele metale ca aluminiul sau cuprul.
Î. Ce s-a întâmplat cu prețurile după 24 februarie?
R. Cotațiile internaționale ale acestor produse au reacționat imediat în raport de spectrul amenințărilor de securitate, înainte de a se discuta sau de a fi activate diverse pachete de restricții economice împotriva Federației Ruse. Pe măsură ce restricțiile vor deveni efective, prețurile vor continua să crească pe termen scurt, date fiind dificultățile de substituire rapidă în planul ofertei.
Î. Să dăm câteva exemple?!
R. Cotația gazelor naturale, în intervalul 14 februarie a.c. – 18 martie a.c., a oscilat între 80 euro/ MWh. și 230 euro/ MWh. Cu un salt în ziua începerii războiului la 130 euro/ MWh, atingând un maxim în 7 martie 2022 a.c., ca să se stabilizeze în jur de 100 euro/ MWh, la finele perioadei analizate.

Î. Să vedem cum a oscilat cotația pentru petrolul Brent?!
R. Analizăm tot aceeași perioadă, astfel ecartul a fost în plaja 95 – 105 $/ baril, cu vârf, tot în 7 martie a.c. de 130 $/ baril.

Î. O concluzie se poate trage ?
R. Piețele financiare au reacționat semnificativ în urma războiului de­clan­șat de către Federația Rusă în Ucraina. În primele zile de după de­clanșarea conflictului armat, cotațiile au înregistrat creșteri rapide pe piața produselor energetice, însă, în cea de-a treia săptămână, se observă o revenire treptată a prețurilor către ni­ve­lurile anterioare.

Î. Orice creștere a prețurilor înseamnă inflație ?
R. Este, însă, deosebit de important să înțelegem că nu orice creștere a pre­țurilor înseamnă inflație și trebuie trecută în contul acesteia. Inflația este definită prin creșterea continuă și de durată a marii majorități a prețurilor din economie. De aici trebuie să pornim în înțelegerea reperelor cauzale ale inflației.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.