• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 14 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Noiembrie , 2015

Dialoguri virtuale / Şi China are probleme economice?

Întrebare: Bursele care sesizează primele eventualele modificări negative ale situaţiei economice ale unei ţări semnala, în cursul trimestrului doi, 2015, o anumită nervozitate privind China?

Răspuns: China este a doua economie ca mărime din lume. Aşa că tot ce se întâmplă în China se repercutează pe întreaga piaţă financiară.

 

Î.: Am dori să prezentaţi o situaţie mai detaliată?!

R.: La finele lunii august 2015, bursele europene au evoluat pe roşu, fiind îngrijorate de economia Chinei. Dar şi pe Wall Street sau în Japonia bursele au deschis în scădere puternică.

Pentru a da numai un exemplu, într-o singură zi, Tokyo a închis, în scădere cu 4%, în timp ce Paris, Frankfurt şi Londra pierdeau între 2% şi 3%. Wall Street ceda circa 2%. Dacă vrem să fim şi mai concreţi, în data de 1 septembrie 2015, în jurul orei 13,35 GMT, indicele vedetă Dow Jones Industrial Average pierdea 2,03%, respectiv 335,52 puncte, până la 16.192,51 puncte, iar Nasdaq, 1,73%, respectiv 82,84 puncte, până la 4.693,67 puncte.

Menţionăm, aşa cum am mai afirmat şi alte dăţi, piaţa financiară mondială seamănă cu o plasă de păianjen, în care orice mică sincopă se resimte în întregul halou, într-o măsură mai mare în cazul economiilor puternice, care au ramificaţii internaţionale majore prin politicile de import–export.

 

Î.: Ce  s-a întâmplat în China?

R.: Activitatea manufacturieră din China s-a contractat pe parcursul anului 2015. Trebuie să menţionăm că activitatea manufacturieră este pilonul tradiţional al creşterii economiei Chinei. Pentru ca să crească producţia, este nevoie să existe cerere, numai că per ansamblul situaţiei economice mondiale, cererea scade. Din acest punct de vedere, situaţia Chinei este mai delicată decât puternicele economii, întrucât cererea de produse chinezeşti pe piaţa internă este doar un sfert din producţia lor. În alte ţări, consumul intern din produse autohtone este de cel puţin de două ori mai mare. Deci, dezvoltarea economică a Chinei depinde cu mult mai mult de cererea altora, decât cererea internă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.