Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Şi China are probleme economice?
Întrebare: Cunoscând specificul economiei Chineze, respectiv un singur partid într-o economie de piaţă, punctul de vedere al autorităţilor este foarte important?!
Răspuns: După o vară tumultoasă, Beijingul încearcă să calmeze temerile legate de o aterizare dură a economiei sale, dar acţiunile guvernului nu par să dea rezultate, reformele promise nu avansează şi ajustarea la o creştere mai lentă devine dureroasă, potrivit analiştilor citaţi de AFP.
Premierul Li Keqiang anunţă obiectivul unei creşteri a PIB-ului de „circa 7%” în acest an, respectiv o netă încetinire, calificată drept „noua normalitate”. Într-un discurs susţinut în faţa oamenilor de afaceri chinezi şi străini, la Forumul economic mondial, a asigurat că situaţia este sub control.
Tot premierul afirma că: „În cazul unor semnale care să arate că economia cade dincolo de perimetrul potrivit, avem modalităţile potrivite pentru a reacţiona (...) Nu va exista o aterizare brutală”.
Î.: Ce afirmă analiştii economici independenţi?
R.: Gordon Chang, analist independent afirmă: „Nimic nu funcţionează. Liderii nu pot decât să încetinească căderea (economiei), nu să inverseze tendinţa” , sau: „Tehnocraţii chinezi par incompetenţi şi inconştienţi”.
Zhang Jun, profesor la universitatea Fudan din Shanghai, într-un interviu, făcea următoarele observaţii: „Guvernul dispune încă de marjă de manevră”, dar „riscul este în continuare acolo”. „Totul depinde de modul în care autorităţile îşi folosesc resursele”, preconizând reducerea în continuare a gradului de îndatorare a întreprinderilor şi administraţiilor locale.
Liu Li-Gang, analist financiar, completa: Marile bănci comerciale se confruntă toate cu o creştere a „creanţelor riscante” - ameninţare de încetarea de plăţi. În acest context, „băncile s-ar putea dovedi şi mai reticente în acordarea de credite către economia reală”, „Am putea intra atunci într-un cerc vicios de încetinire economică - deflaţie. Va fi nevoie de politici pro-active pentru a minimiza acest pericol”.
Lu Zhengwei, analist la Industrial Bank, comentează: „Cel mai mare risc pentru China vine din paşii greşiţi în politica economică”, care destabilizează investitorii şi consumatorii.
Potrivit acestuia, pentru a recâştiga încrederea, autorităţile trebuie să „intensifice reformele privind convertibilitatea yuanului (...) Guvernul trebuie sa respecte logica pieţei, şi nu să o contrazică”.