Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Şi China are probleme economice?
Întrebare: Care sunt previziunile pentru starea economiei mondiale în anul 2015?
Răspuns: Christine Lagarde, Directorul general al Fondului Monetar Internaţional a avertizat asupra unei scăderi a economiei mondiale, neatingându-se rata de creştere de 3,3 la sută cât a estimat la începutul anului F.M.I.
Î.: Cum s-a manifestat în China acest recul al cererii, îndeosebi, externe?
R.: Cel mai dureros fenomen este că de 23 de luni se semnalează reducerea locurilor de muncă, personalul salariat fiind obligat să se reîntoarcă la vechile preocupări, care în cazul Chinei este reîntoarcerea în activităţi rurale. (Acest fenomen l-am trăit şi noi)
Creşterea economică s-a stabilizat la 7 la sută, în trimestrul doi, dar perspectiva este sumbră, cu tot optimismul afişat de autorităţile chineze. Conform unor experţi bancari, creşterea Produsului Intern Brut al Chinei în acest trimestru ar putea să scadă sub 6,5 la sută, un minim al ultimilor 25 de ani.
Exporturile Chinei s-au prăbuşit cu circa 8% în iulie, iar producţia industrială înregistrează o puternică încetinire. Consumul rămâne redus, iar recentele turbulenţe bursiere afectează şi mai mult moralul gospodăriilor.
Î.: Cum explică autorităţile chineze această situaţie?
R.: Au fost şi explicaţii interesante. De exemplu: slăbiciuni ale sectorului manufacturier s-ar datora restricţiilor impuse de autorităţi pentru reducerea poluării înaintea defilării militare de la Beijing, pentru a garanta cer nepoluat în 3 septembrie, când se sărbătorea înfrângerea Japoniei, în 1945. Se dorea „controlul poluării” în Beijing, Tianjin şi în provincia Hebei.
Î.: Ce măsuri propun autorităţile chineze pentru crearea unei stări favorabile opririi fenomenului de încetinire a activităţii economice?
R.: Beijingul şi-a multiplicat măsurile de relansare - dar fără un succes vizibil şi cu riscul de a sacrifica promisiunile de reformă în sensul unui grad mai mare de libertate pe piaţă.
Prima măsură a fost reducerea dobânzii de intervenţie a băncii centrale, care a fost urmată de o altă reducere, însă aceste măsuri se consideră a fi insuficiente. O altă măsură a fost o injecţie de miliarde de yuani în sistemul financiar. Astfel, guvernul a intervenit masiv în aceasta vară pentru a stopa degringolada burselor - 234 de miliarde de dolari pentru achiziţia de acţiuni, potrivit estimărilor analiştilor - şi acţionează din umbră pentru menţinerea cursului yuanului.
De asemenea, prin politica bugetară se încearcă accelerarea realizării de proiecte de infrastructură majore.
Nu trebuie să uităm şi devalorizarea bruscă a yuanului, percepută drept o tentativă de stimulare a exporturilor, care a stârnit o nervozitatea generală în societatea chineză.