• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 14 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Februarie , 2016

Dialoguri virtuale / Să ne temem de 2016?

Întrebare: A trecut febra sărbătorilor, în unele zone ale Maramureşului chiar cu două începuturi de an, aşa că plini de şorici şi spirtoase, pentru unii, ne putem gândi la perioada care vine. Pentru ca urările de „An nou fericit” să aibă un substrat real, este nimerit să vedem cum a fost, din punct de vedere economic, anul 2015?

Răspuns: Dacă ne referim la România, anul 2015 s-a încheiat cu rezultate economice superioare previziunilor. La începutul lui 2015 s-a prognozat o creştere economică de 2,5 la sută şi se închide cu peste 4 la sută. Nota bene; puţine ţări din Uniunea Europeană pot prezenta asemenea realizări.

Am avut o rată a inflaţiei mai mică decât cea prognozată. La un moment dat s-a creat o mică panică în rândul economiştilor cum că am putea intra în deflaţie.

Ne-am înscris în cerinţele tratatului de la  Mastricht privind datoria de ţară şi deficitul bugetar de sub 3 la sută.

 

Î.: Care sunt concluziile privind economia mondială din anul 2015, cu un accent pe economia din ţările Uniunii Europene?

R.: Economia mondială a încheiat într-o stare fragilă. Nu o duc mai bine nici ţările din G7. Canada, al cincilea producător de petrol al planetei, a fost afectată masiv de căderea preţului petrolului şi a devenit astfel singura ţară din G7 care a intrat în recesiune, după două trimestre consecutive de creştere negativă.

Economia din ţările Uniunii Europene, deşi prezintă semne pozitive, ele sunt încă palide.

Economia Chinei, cea de a doua din lume, după cea a Statelor Unite ale Americii, a obosit.

Datoria de refinanţare a primelor 10 economii mondiale este de 7.100 miliarde dolari ( da, nu am greşit, şapte mii una sută de miliarde de dolari ) cu 100 miliarde de dolari mai mult decât la începutul anului 2015.

Datoria primelor 5 economii a celor mai puternicilor state din Uniunea Europeană este de 10.000 miliarde euro. Numai Germania are o datorie de 2.700 miliarde Euro.

Am prezentat aceste date ca să putem compara cu cifrele din România unde produsul intern al unui întreg an se cifrează între 160 – 170 miliarde euro.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.