• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Septembrie , 2023

Dialoguri virtuale / Să ne obișnuim cu BRICS (I)

Întrebare: În ultima perioadă, tot mai mult se vehiculează alternative la actuala structură economică mondială. În acest context, a apărut și cuvântul BRICS. În fond ce este BRICS?
Răspuns: În economie, BRICS este un acronim care se referă la țările membre Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Acronimul (inițial „BRIC”) a fost inventat de Jim O'Neill într-un document din 2001 intitulat „Building Better Global Economic BRICS”. Acronimul a intrat în utilizarea pe scară largă ca un simbol al schimbării în puterea economică mondială, departe de economiile dezvoltate G7 spre lumea în curs de dezvoltare. Pe 13 aprilie 2011, „S” a fost adăugat formal pentru a forma BRICS după admiterea Africii de Sud în uniune.
Conform unui document publicat în 2005, Mexic și Coreea de Sud erau singurele țări care puteau intra în BRICS, dar economiile lor au fost excluse inițial, deoarece au fost considerate mai dezvoltate, deoarece erau deja membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Unii analiști susțin că aceasta este o încercare a Chinei de a sparge IBSA, o grupare multilaterală alcătuită din India, Brazilia și Africa de Sud. Cu intrarea Africii de Sud în țările BRICS, IBSA va deveni tot mai irelevant.
Pe 18 iulie 2014, țările BRICS au anun­țat un plan de a crea două noi instituții alternative la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.
Argentina, în urmă cu ceva timp, a aderat la această alianță, cererea acesteia fiind în așteptare dar din punct de vedere politic și social nu poate face parte din BRICS doar cu excepția și îndeplinirea unor condiții.

Î.: Pe parcursul acestui articol, o să expu­nem puncte de vedere ale unor perso­nalități referitoare la opinia acestora la o nouă structură geopolitică. În acest context, prezentăm cuvântul de deschidere la reuniunea BRICS, august 2023 a lui Matamela Cyril Ramaphosa, preșe­din­tele Africii de Sud.
R.: „Pacea și stabilitatea sunt precondiții pentru o lume mai bună și mai echitabilă. Suntem profund îngrijorați de conflictele din întreaga lume, care continuă să provoace mari suferințe și greutăți. Poziția noastră, a Africii de Sud, rămâne că diplomația, dialogul, negocierea și aderarea la principiile Cartei Națiunilor Unite sunt necesare pentru rezolvarea pașnică și justă a conflictelor. (…) Lumea se schimbă. Noile realități economice, politice, sociale și tehnologice necesită o mai mare cooperare între națiuni. Aceste realități necesită o reformă fundamentală a instituțiilor guvernanței globale, astfel încât să fie mai reprezentative și mai capabile să răspundă provocărilor cu care se confruntă umanitatea. Deși
s-a angajat ferm să promoveze interesele Sudului Global, BRICS este pregătit să colaboreze cu toate țările care aspiră la crearea unei ordini internaționale mai incluzive”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.