• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 27 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 31 Octombrie , 2022

Dialoguri virtuale. Să ne cunoaștem altfel combatanții

(a șaptea parte)

Întrebare: Cum influențează războiul economia Uniunii Europene?
Răspuns: Ucraina a devenit un fur­nizor important al UE, fiind principalul furnizor de porumb (în medie 9,2 megatone – 57 la sută din livrări), de rapiță (2 megatone – 42 la sută din volumul importurilor europene), de semințe de floarea-soarelui (0,1 megatone – 15 la sută) și de turte de floarea-soarelui (1,3 megatone – 47 la sută  din importuri) și, într-o mai mică măsură, de grâu (1 megatonă – 30 la sută din importuri).
Rusia este pentru UE un furnizor important de grâu (0,5 megatone – 11 la sută), dar în principal de turte de rapiță (0,2 megatone – 50 la sută), de turte de floarea-soarelui (0,9 megatone – 34 la sută) și de semințe de floarea-soarelui (0,3 megatone – 35 la sută).
Î.: Un capitol aparte este situația îngrășămintelor agricole
R.: Accesul la îngrășăminte și la factorii de producție necesari pentru producția de îngrășăminte este dată peste cap. Parlamentul European afirmă că dependența externă de energie afectează direct producția agricolă. Uniunea Europeană este dependentă în mare măsură de combustibilii fosili provenind din Rusia; întrucât aproximativ 90 la sută din gazul folosit în UE este importat, Rusia furnizând 45 la sută din aceste importuri la diferite niveluri în statele membre ale UE în 2021. Rusia a fost și principalul furnizor de petrol al Europei, cu 27 la sută, de peste trei ori mai mare decât următorul (Norvegia). Pe lângă marea dependență de importurile de îngrășăminte din Rusia, depen­dența UE de importurile de energie provenind din combustibili fosili pentru producția de îngră­șăminte și de potasă din Belarus va duce la o întrerupere considerabilă a aprovizionării într-o perioadă în care prețurile îngră­șă­mintelor au crescut cu 142 la sută în ultimul an, iar energia și îngrășămintele reprezintă 20 la sută din costurile de producție ale fermierilor.
Gazele reprezintă între 60 la sută și 80 la sută din costurile de pro­ducție ale principalelor îngrășă­minte azotoase.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.