• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 05 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 Februarie , 2021

Dialoguri virtuale. Să fim cumpătați (IV)

Întrebare: Cum se explică această situație?
Răspuns: „O reducere substanțială a deficitului în 2021 este improbabilă, având în vedere că Guvernul va trebui să susțină procesul economic de recuperare. Creșterea deficitului va împinge datoria publică la 45,1% din PIB, în 2020 și la 47,7%, în 2021, de la 37,6%, în 2019. Totuși, procentul va rămâne unul dintre cele mai mici din UE”, spune Banca Mondială.
Î.: Se cunoaște procentul mare al po­pulației sub limita de sărăcie. Aceasta ar trebui să fie una din prioritățile oricărei guvernări. Vom putea face față acestei provocări?
R.: Sărăcia este de așteptat să crească în urma triplului impact al veniturilor cu care se confruntă segmentele mai sărace ale populației, sub forma: pandemiei interne, anului agricol sărac și a veniturilor scăzute din remitențe. Atât de mult discutata creștere a pensiilor intră în această categorie de probleme. Istoria recentă a dovedit - și alegerile parlamentare au confirmat - că limbarița exagerată asupra problemei a încurcat mai mult decât a descurcat.
Î.: Care ar trebui să fie prioritățile anului 2021?
R.: În primul rând, să profităm de oferta Uniunii Europene de a atrage fonduri, în al doilea rând, să ne valorificăm întregul potențial de care dispunem, sub toate formele de resurse și să ne programăm acele obiective care realmente sunt necesare pentru a supra­viețui într-o societate bulversată de contradicții
Î.: Ce ați menționat anterior sunt priorități generale. Care ar trebui să fie agenda imediată a guvernului?
R.: Din cavalcada temelor, mai mulți analiști au făcut o prioritizare a obiectivelor, care cuprinde următoarele teme:
- Trebuie să gestioneze pandemia;
- Trebuie să se gândească la un buget care să fie ambițios și realist;
- Trebuie să inițieze corecția macro­economică;
- Trebuie, până în primăvară, să aibă un plan de redresare și reziliență care să fie conjugat cu planurile celorlalte state ale UE. Aici intervine covârșitoarea impor­tanță a resurselor europene.

Î.: Care sunt așteptările pentru anul viitor?
R.: Primul trimestru din 2021 în România va semăna cu ultimul trimestru, care a consemnat o încetinire. În Europa, se vorbește de un „double W”. Dacă pri­vești în termeni de ani, nu de trimestre, vom avea redresare în ansamblu în 2021. Și la noi va fi o creștere eco­nomică. Comisia de Prognoză vorbește de 4,5 % creștere economică în 2021. Consiliul Fiscal merge pe o plajă între 2,5 - 4,5 %.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.