Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Să facem nişte calcule
Întrebare: Aceste comparaţii nu ne dau o imagine clară asupra situaţie reale din Uniunea Europeană!?
Răspuns: Desigur dacă ne comparăm cu statele din zona euro situaţia este şi mai defavorabilă luând în seamă veniturile românilor. Este motivul pentru care se încearcă să se modifice indicatorul de raportare la nivelul Eurostat, respectiv să fie înlocuit produsul intern brut/locuitor, atât de cunoscut, cu consumul individual/locuitor.
Î.: Avem o imagine sumară a preţurilor din ţările vecine!?
R.: Desigur este un dialog care deschide apetitul pentru comparaţii atunci când alegem să muncim în alta parte, întrucât în „vecini” se merge mai mult pentru schimbare de mediu, pentru câteva zile. Să nu ne amăgim. Nici în altă parte nu umblă „câinii cu covrigi în coadă”
Î.: În alte părţi ale Europei care este situaţia?
R.: De exemplu în Macedonia preţul produselor de bază sunt mai mici decât la noi cu aproape 30% iar în Norvegia este de trei ori mai mare.
Î.: În acest context, merită să ne grăbim pentru integrarea noastră în zona euro? Pare tentant, întrucât datele statistice sunt în favoarea lor?
R.: Nicidecum. Cu o economie nerestructurată am fi şi mai vulnerabili la provocările la care suntem expuşi în prezent şi vom fi expuşi şi în viitor.
Î.: A venit toamna. Este perioada când se „numără bobocii” şi în economie. Cum arată indicatorii statistici a primei jumătăţi al anului?
R.: Frumos în exterior ( indicatorii macroeconomici) şi rău în ceea ce priveşte situaţia omului de rând.
Î.: Vă rog să faceţi o prezentare per ansamblu a situaţiei economiei României din perioada trecută al acestui an?!
R.: Exporturile şi producţia industrială au crescut spectaculos, inflaţia şi deficitele externe au scăzut, dar veniturile populaţiei şi consumul sunt pe cele mai joase poziţii în topurile Uniunii Europene. Raportările statistice prezintă o dinamică corespunzătoare a economiei ca ansamblu, dar şi o înrăutăţire a situaţiei bugetelor de familie şi a veniturilor populaţiei. Sau altfel spus - economia a înflorit iar românii au sărăcit.
Î.: Cum prezintă Institutul Naţional de statistică aceste rezultate?
R.: În primele cinci luni din acest an, exporturile României au crescut cu aproape 6% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, deficitul comercial a scăzut cu 1,4 miliarde de euro, producţia industrială a crescut cu peste 6%, iar cifrele de afaceri din domeniul serviciilor au avansat, în medie, cu mai mult de 8%.