• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 07 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 August , 2018

Dialoguri virtuale / Quo vadis economie?

Întrebare: Cum s-a evaluat de către mediul academic criza de la finele deceniului trecut?

Răspuns: S-a căzut la un consens că a fost cea mai mare criză financiară cu­noscută şi a marcat sfârşitul unei ere a extinderii creditelor, având dolarul ca monedă internaţională de referinţă. Crizele periodice anterioare făceau parte dintr-un proces avans-declin mai amplu. Ultima criză a reprezentat punctul culminant al unui uriaş avânt economic care a durat peste douăzeci şi cinci ani. Deci este nevoie de o altă paradigmă.

Î.: Care era paradigma veche pe baza căreia funcţiona întregul sistem?
R.: Paradigma aflată în vigoare, potrivit căreia pieţele financiare tind spre echilibru, este atât falsă, cât şi înşelătoare. Problemele noastre actuale sunt în mare măsură o consecinţă a faptului că sistemul financiar internaţional a fost dezvoltat pe baza acestei paradigme.

Î.: Care este noua paradigmă propusă?
R.: Noua paradigmă care se propune nu se limitează la pieţele financiare, ea are la bază raportul dintre gândire şi realitate, sus­ţinând ideea potrivit căreia interpre­tările şi concepţiile greşite joacă un rol important în modelarea istoriei.

Î.: Care este geneza noii paradigme?
R.: Noua paradigmă a fost influenţată de filosofia lui Karl Popper, acesta a făcut să pună la îndoială presupoziţiile care se ba­zea­ză pe teoria competiţiei perfecte, mai ales în ceea ce priveşte cunoaşterea perfectă.

Î.: Cum se transpune filosofia lui Karl Popper în economie?
R.: A realizat că participanţii la piaţă nu îşi pot baza deciziile numai pe cunoaş­tere, iar percepţiile lor subiective pot influenţa nu doar preţurile pieţei, ci şi aspectele de bază pe care se presupune că trebuie să le reflecte preţurile.

Î.: Care sunt funcţiile participanţilor la piaţă?
R.: Se susţine ideea prin care gândirea participanţilor joacă o dublă funcţie. Pe de-o parte, ei încearcă să-şi înţeleagă situaţia. Acest lucru este numit funcţie cognitivă. Pe de altă parte, ei încearcă să schimbe situaţia. Acest lucru este numit funcţie participativă sau manipulatoare.

Î.: Cum lucrează cele două funcţii?
R.: Cele două funcţii lucrează în direcţii diferite şi, în anumite circumstanţe, pot interfera una cu cealaltă. Acest lucru este numit reflexivitate interreferenţială.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.