Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale. Profesorul F.M.I. (I)
Întrebare: Toate țările stau cu ochii pe opiniile exprimate de marile Instituții financiare, „pândind” poziționarea lor nu numai în perioade economice dificile, cum este în prezent economia lumii, ci și în general. Chiar așa de importante sunt aceste instituții?
Răspuns: Sunt foarte importante
întrucât toate economiile depind, într-un fel sau altul, de părerea și acțiunile acestora. Sunt depozitarii unor fonduri imense; astfel ele fac jocurile pe piața de capital; influențează costurile împrumuturilor, prin instituțiile de rating; direcționează cheltuielile de capital a tuturor țărilor, prin crearea de strategii,
uneori „false”, alteori „adevărate”; sunt instituții precum scaiul, greu scapi de ele.
Î: La începutul lunii octombrie a fost publicat punctul de vedere a unuia dintre șefii Direcției Afaceri Bugetare a Fondului Monetar Internațional, Paolo Mauro. Care a fost mesajul său principal și cui i-a fost dedicat?
R: Este un punct de vedere subtil, fiind orientat spre Franța și Statele Unite ale Americii. În realitate sugerează că este o problemă generală atât a statelor din Uniunea Europeană, cât și a Americii, dar trebuie să reprezinte un obiectiv strategic a întregii lumi. Mesajul sună astfel: „Faceți investiții publice, creați locuri de muncă și nu vă axați pe reducerea datoriei”.
Î: Este chiar o surpriză!!!
R: Cei „mari” pot să-și schimbe opiniile fără nici o consecință, nici politică, nici penală sau civilă. Până în prezent, unele țări, inclusiv România, erau certate pentru neluarea măsurilor necesare reducerii datoriilor proprii, a diferitelor deficite, iar acum ni se spune să nu ne concentrăm pe volumul acestora. (Cearta era îndreptată către țări, îndeosebi cele venite dintr-o economie de comandă, în condițiile în care marile economii, dau exemplu Statele Unite ale Americii care au datorii, pe care dacă ar trebui să le plătească, nu ar avea voie să mănânce nimic mai bine de un an sau să nu cumpere nimic în acea perioadă). De altfel, până în perioade electorale totul este minunat, iar în campanii reiese că totul este o delațiune. (Vezi campania Trump, versus Biden sau la noi „noi versus noi”).