• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 08 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 15 Septembrie , 2017

Dialoguri virtuale / Povestea febrei aurului

Întrebare: Se cunoaşte că la o con­fe­rinţă ţinută la Viena, la începutul deceniului opt al secolului trecut s-a adus o hotărâre care a zguduit la acea vreme lumea şi replicile seismului de atunci mai dăinuie şi astăzi?!

Răspuns: În 1973 s-a hotărât ca preţul petrolului să se ridice, într-o zi, de patru ori şi să devină sursa de acoperire a dolarului. Aşa au apărut petrodolarii. Banii rezultaţi trebuiau să ajungă înapoi în fiefurile elitei financiare mondiale. Au fost plasaţi, peste tot în lume, sub forma de credite cu dobândă scăzută. Era o dobândă care cu timpul de la 5 la sută a crescut la 20 la sută. Astfel, ţările debitoare fiind obligate să ceară împrumut pentru a-şi plăti rata curentă, îndatorându-se peste posi­bi­lităţi de returnare a creditului într-un timp previzibil.

Î.: Cum se defineşte în cursurile universitare petrodolarul?
R.: Un petrodolar este un dolar american obținut de o țară din vânzarea de petrol. Termenul a fost inventat de profesorul de economie Ibrahim Oweiss, în 1973, care a dorit astfel să descrie situația creată în țările O.P.E.C. în anii ’70, a căror balanță comercială era susținută de rolul de rezervă valutară pe care îl juca moneda americană.
Datorită creșterii prețului petrolului, țările producătoare de petrol s-au găsit în situația în care au dispus de enorme resurse financiare, numite  petro-dolari tocmai pentru că petrolul era plătit în dolari americani. Majoritatea acestor resurse au fost reinvestite în sistemul economic și financiar mondial, cu efec­te destabilizante asupra întregului sistem.

Î.: Care este situaţia marilor deţinători de aur?
R.: China ar deţine cea mai mare cantitate de aur şi, după ea, Rusia. Şi pute­rea financiară mondială are foarte mulţi bani dar i-au speculat. Specula lor este de ordinul trilioanelor de dolari.
China a ajuns în situaţia de a refuza să mai cumpere certificate de trezorerie ame­ricane şi ruşii merg pe această li­nie. Cantitate mare de aur a Rusiei provine din producţia proprie, bazat pe faptul că cele mai mari mine de aur din lume se găsesc în Siberia.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.