Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale. Politică economică șchioapă. Poate fi și mai rău?
(prima parte)
Întrebare: Întotdeauna comunicatele Băncii Naționale a României trezesc interesul întregii populații a României, dar cu deosebire a celor care conduc procese economice, productive sau neproductive.
Răspuns: Într-adevăr, la momente importante ale vieții politice, cum a fost de data aceasta formarea noului guvern, Banca Națională a dat publicității o minută, care se impunea să fie folosită la noul program de guvernare.
Î.: Întrucât minuta este amplă și se referă la întregul spectru economic și financiar al României, merită să-l analizăm în detaliu.
R.: Minuta începe cu un mesaj de ordin general: „S-a arătat, în mod repetat, că incertitudinile sporite privind consolidarea bugetară generate de actualul context politic, alături de dimensiunea dezechilibrului extern și de dinamica inflației sunt de natură să mărească prima de risc suveran, cu potențiale consecințe adverse asupra ratei de schimb a leului, implicit asupra inflației, încrederii în moneda națională și a indicatorilor de vulnerabilitate externă, precum și asupra costurilor de finanțare a economiei”.
Î.: Toată lumea este preocupată de eventualele modificări ale politicii fiscale. Este vorba de buzunarul fiecăruia. Ce spune minuta?
R.: Preocupantă a fost considerată conduita politicii fiscale, prezumată a deveni restrictivă din 2021, în condițiile în care coordonatele recentei rectificări bugetare și instabilitatea mediului politic intern erau de natură să pericliteze consolidarea bugetară – proces esențial pentru corecția dezechilibrului extern, au arătat mai mulți membri ai Consiliului. S-a apreciat că incertitudini și riscuri suplimentare la adresa situației finanțelor publice decurg din volumul ridicat al cheltuielilor permanente și din scumpirea drastică a energiei și a materialelor de construcții, dar și din eventuale abordări menite să atenueze impactul creșterii prețurilor unor utilități, prioritar pentru populație, precum și din noi măsuri guvernamentale motivate de deteriorarea abruptă a situației epidemiologice.