• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 02 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Decembrie , 2021

Dialoguri virtuale. Politică economică șchioapă. Poate fi și mai rău?

(prima parte)

Întrebare: Întotdeauna comunicatele Băncii Naționale a Ro­mâniei trezesc interesul întregii populații a României, dar cu deosebire a celor care conduc procese economice, productive sau neproductive.
Răspuns: Într-adevăr, la momente importante ale vieții politice, cum a fost de data aceasta formarea noului guvern, Banca Națională a dat publicității o minută, care se impunea să fie folosită la noul program de guvernare.
Î.: Întrucât minuta este amplă și se referă la întregul spectru economic și financiar al României, merită să-l analizăm în detaliu.
R.: Minuta începe cu un mesaj de ordin general: „S-a arătat, în mod repetat, că incertitudinile sporite privind consolidarea bugetară ge­ne­rate de actualul context politic, alături de dimensiunea dezechilibrului extern și de dinamica infla­ției sunt de natură să mărească prima de risc suveran, cu poten­țiale consecințe adverse asupra ratei de schimb a leului, implicit asupra inflației, încrederii în mo­neda națională și a indicatorilor de vulnerabilitate externă, precum și asupra costurilor de finanțare a economiei”.
Î.: Toată lumea este preocupată de eventualele modificări ale politicii fiscale. Este vorba de buzunarul fiecăruia. Ce spune minuta?
R.:  Preocupantă a fost considerată conduita politicii fiscale, pre­zumată a deveni restrictivă din 2021, în condițiile în care coordonatele recentei rectificări bugetare și instabilitatea mediului politic intern erau de natură să pericliteze consolidarea bugetară – proces esențial pentru corecția dezechilibrului extern, au arătat mai mulți membri ai Consiliului. S-a apreciat că incertitudini și riscuri suplimentare la adresa situației finan­țelor publice decurg din volumul ridicat al cheltuielilor permanente și din scumpirea drastică a energiei și a materialelor de construcții, dar și din eventuale abordări menite să atenueze impactul creșterii prețu­rilor unor utilități, prioritar pentru populație, precum și din noi mă­suri guvernamentale motivate de deteriorarea abruptă a situației epidemiologice.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.