• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 07 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Septembrie , 2018

Dialoguri virtuale / Poate interesează şi pe votant

Întrebare: Am auzit în ultima perioadă tot mai mult despre firmele off-shore?

Răspuns: Firmele off-shore fiinţează de mulţi ani. Sunt instrumente prin care afacerile sunt lipsite de transparenţa parţială sau totală şi aduc avantaje financiare şi, în unele cazuri, şi patrimoniale.

Î.: Unde se pot înfiinţa aceste firme?
R.: Îndeobşte în „paradisurile fiscale”, dar nu numai.

Î.: Unde funcţionează cel mai bine această formă de afacere?
R.: În ţările unde sistemul politic şi economic este stabil şi unde există un sistem bancar bine organizat şi dezvoltat.

Î.: Care sunt ţările sau regiunile din lume care sunt recunoscute drept „paradisuri fiscale”?
R.: Elveţia, Luxemburg, Liechtenstein, insulele Virgine Britanice, Bahamas, iar pentru români sunt preferate: Cipru şi Malta. Teoretic, companiile off-shore pot fi înfiinţate în orice ţară din lume, însă nu pot să beneficieze de facilităţi fiscale, supunându-se reglementărilor din ţările în care au luat fiinţă.

Î.: Care sunt motivele pentru ca un om de afaceri să înfiinţeze o asemenea firmă?
R.: În primul rând din cauza taxelor şi impozitelor reduse sau chiar poate să lipsească impozitul pe profit (se cunoaşte că în România dai statului mai mult de jumătate din valoarea profitului). Dar mai sunt şi alte avantaje: anonimat şi confidenţialitate, lipsa controlului valutar, nu se percepe impozit pe salarii.

Î.: Dacă în cazul impozitului pe profit sau impozitului pe salarii lucrurile sunt clare, ce interes au oamenii de afaceri pentru anonimat, confidenţialitate sau de lipsa controlului valutar?
R.: Dacă o persoană nu doreşte să-i fie cunoscută identitatea, însă face afaceri, o companie off-shore îi oferă acest lucru. În ceea ce priveşte controlul valutar, companiile off-shore pot primi sau retrage fonduri în cash sau sub altă formă, în orice fel de valută, fără nici o explicaţie sau documente cerute de bănci. Comisioanele sunt identice cu cele pe plan internaţional. De asemenea, pot fi protejate proprietăţile în cazul partajelor şi a sechestrului obligatoriu şi poate fi ascunsă provenienţa mărfurilor cu care se fac afacerile, dacă acestea sunt prelucrate în zone libere.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.