• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 02 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 August , 2021

Dialoguri virtuale. Pentru conducători - bine - pentru votanți?

(a cincea parte)

Întrebare: Care este percepția româ­nului privind piața muncii?
Răspuns: 79% dintre cei care au spus că au un loc de muncă au o evaluare pozitivă despre situația acestuia. În același timp, ca evaluare generală, doar 29 la sută sunt mulțumiți de condițiile de muncă din România în acest moment – o cifră îngrijorătoare, care, eventual, poate fi legată de procentul celor care, deși au un loc de muncă, sunt amenințați de riscul sărăciei – 15,7 la sută dintre angajați, conform Eurostat. Chiar dacă nu sunt foarte optimiști cu privire la economia națională, cetățenii au cu totul alte evaluări când este vorba despre finanțele propriei gospodării: 65 la sută afirmă că situația financiară a gospodăriei lor este în acest moment bună sau foarte bună.
Î.: Desigur, nivelul de trai subsu­mează percepția calității vieții. Ce spun românii?
R.: Pesimismul este prezent și în evaluarea nivelului de trai. Doar 21 la sută dintre respondenți spun că nivelul de trai a crescut comparativ cu anii anteriori, deși, așa cum arată datele Institutului Național de Statistică, cu excepția momentului de început al pandemiei, am avut o creștere semnificativă a PIB și a PIB per capita în ultimii ani. Există o diferență importantă între evolu­țiile în general pozitive ale econo­miei și felul mult mai gri în care se rapor­tează românii la aceste aspecte.
Î.: Care este percepția siguranței locului de muncă?
R.: Criza COVID-19 este resimțită la nivelul populației. Doar 10 la sută spun că, față de anul trecut, acum sunt mai multe posibilități de a găsi un loc de muncă. De asemenea, 78 la sută cred că, în raport cu anul precedent, sunt mai mulți șomeri, apare un plus de 42,600 șomeri între mai 2020 și ianuarie 2021. De asemenea, 65 la sută dintre români afirmă că știu persoane afectate de situația din 2020 care
și-au pierdut locul de muncă sau sunt în situația de a și-l pierde. Din totalul eșantionului, 13 la sută spun că pandemia de COVID-19 a avut un impact considerabil asupra locului de muncă sau afacerii în care sunt implicați.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.