• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 02 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 August , 2021

Dialoguri virtuale. Pentru conducători – bine – pentru votanți?

(a patra parte)

Întrebare: Cum a influențat pandemia sectorul IT?
Răspuns: Avem un nivel de dezvoltare al infrastructurii digitale extrem de ridicat și asta ne-a ajutat foarte mult. Nu era posibil acum 100 de ani să stai și să faci telemun­ca sau copiii să beneficieze de lecții online. Principalele efecte: la nivel economic, o să vedem o redesenare a anumitor sectoare. Acele sectoare bazate pe o aglomerație mare de persoane cred că vor avea o revenire relativ lentă față de restul eco­nomiei.
Î.: Care este rolul politicului în această perioadă?
R.: Un rol foarte important revine politicului și aici politicul trebuie să balanseze pe mai multe paliere: palierul social, palierul medical și cel economic și să încerce să explice deciziile și modalitatea de ieșire din criză astfel încât să se evite o alunecare spre politici po­puliste care pot genera pe termen lung probleme mult mai grave din punct de vedere social-economic. Un alt aspect cu care ne-am ales și care a funcționat e legat de digita­lizare, aspect care trebuie îmbunătățit.
Î.: Am început să ne obișnuim cu ideea telemuncii?!
R.: Telemunca va rămâne ca o componentă importantă după pandemie pentru multe sectoare. Proba­bil că vom vedea o redesenare a relațiilor sociale pe anumite paliere. Pe anumite paliere benefică, în sensul că ai petrecut mult mai mult timp cu familia decât petreceai înainte, dar din alte puncte de vedere negativă - lipsa interacțiunii sociale cu prietenii și cu apropiații.
Î.: Premierul Cîțu afirma, în zilele trecute, că românii o duc bine în perioada pandemiei. Chiar așa o fi?
R.: O cercetare sociologică, de acum un trimestru, arată că doar 16 la sută dintre cetățeni au o evaluare pozitivă despre economia națională în acest moment, deși cele mai recente cifre publicate de Institutul Național de Statistică indicau o revenire a economiei în trimestrul al patrulea din 2020. Chiar dacă nu sunt foarte optimiști cu privire la economia națională, cetățenii au cu totul alte evaluări când este vorba despre finanțele propriei gospodării: 65 la sută afirmă că situația finan­ciară a gospodăriei lor este în acest moment bună sau foarte bună.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.