• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 15 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 4 Martie , 2012

Dialoguri virtuale / Oficial îmi este bine

(partea a doua)

Întrebare: Este răspândită în media ideea că sunt probleme dificile în multe ţări din Uniunea Europeană. Care este de fapt problema de bază?
Răspuns: Este vorba de gradul de îndatorare a ţărilor. Se cunoaşte că limita stabilită de Tratatul de la Maastricht a datoriilor guvernamentale ale statelor UE este de 60%.
(Sursa informaţiilor: Eurostat), comparativ cu datele de la întrebarea a doua situaţia pentru unele ţări din U.E. este următoarea: România, 31 %, Bulgaria, 16 %, Grecia, 143 %, Ungaria, 80 %, Austria, 72 %, Italia, 119 %, Franţa, 82 %, Portugalia, 93 %, Irlanda, 96 %, Polonia, 55 %, Slovenia, 38 %.
Î.: Din cele prezentate se poate spune că în multe ţări unde datoriile guvernamentale sunt mari, acolo „s-a mâncat pe datorie”.
R.: Se poate spune şi aşa. Oricum am lua-o, aceste datorii trebuie plătite. Ele pot fi „rostogolite”. Adică să ceri împrumut pentru a da înapoi împrumutul. Numai că aceste noi împrumuturi costă din ce în ce mai mult şi transferăm generaţiilor viitoare obligaţii pe care nu şi le-au asumat. Ei când se nasc, deja sunt datori fără a fi consumat nimic.
Î.: După cum se prezintă situaţia înseamnă că merită să ne căutăm rostul şi prin ţara noastră!
R.: Dacă ne referim la disparităţile câştigurilor în diferite judeţe, cel mai bine se câştigă în Bucureşti. Luând etalon câştigul mediu al bucureşteanului atunci, în ordine descrescătoare ar fi judeţele: Ilfov, Sibiu, Timiş, Cluj, unde se câştiga, în medie, cu 25 % mai puţin decât în Bucureşti. Pe ultimele locuri se situează judeţele: Neamţ, Vaslui, Vrancea, Suceava, Călăraşi, unde salariul mediu reprezintă numai jumătate din cât câştigă un bucureştean.
Î.: Datele statistice arată că România se găseşte într-o situaţie bună, comparativ cu alte ţări europene.
R.: Tocmai din această cauză articolul poartă titlul unui cântec la modă „Oficial îmi este bine ”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.