• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 07 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Mai , 2018

Dialoguri virtuale / O şuetă de primăvară

Întrebare: Din păcate, datorită depre­cierii rolului familiei, forţa de muncă feminină a primit o totală altă abordare. Care este situaţia în România?

Răspuns: Rata de ocupare a femeilor este în prezent la doar 57,4 la sută, faţă de 75% în cazul bărbaţilor (date aferen­te anului 2016, grupa de vârstă 20-64 de ani).
Î.: Care este speranţa forţei de muncă tinere?
R.: De asemenea, integrarea tinerilor în piaţa muncii este o problemă impor­tantă. Ponderea tinerilor (15-34 de ani) care nu muncesc şi nici nu sunt încadraţi într-un program de formare (rata NEET) era în anul 2016 de 20,8 la sută, mult peste media UE (15,6%).
România are cea mai redusă pondere a tinerilor cu studii superioare finalizate din UE (25% dintre persoanele cu vârs­te între 25 şi 34 de ani aveau stu­dii terţiare încheiate în anul 2016, faţă de 33% în Cehia sau 43 la sută în Polonia).
Î.: Câteva referiri la economia jude­ţului?!
R.: Doresc să prezint doar aspecte sintetice: Nu poate fi alta decât a întregii ţări; Observaţiile pe plan naţional pot fi transpuse şi în plan judeţean sau regional; Nu suntem ultimul judeţ din regiunea de nord-vest, dar nici printre cei premianţi.
Î.: Să facem câteva constatări sinte­tice?!
R.: Rezultatele economice ale anului trecut se bazează pe: consum; efortul mediului de afaceri şi nu a unor politici fiscale; export; consumul produselor de import şi, din păcate, pe risipă.
În ceea ce priveşte raportul dintre piaţa muncii şi pregătirea forţei de muncă pentru accesul pe piaţa muncii nu se poate considera ca fiind o rezultantă a vreunei strategii; lipseşte spiritul antreprenorial; start up-urile vin târziu; pregătirea nu este una anticipativă; pe când tineretul a terminat şcoala, piaţa nu mai are nevoie de ei; viteza este cea care distribuie bogăţia, dar mai puţin la noi.
Î.: Ce să reţinem din acest interviu?
R.: Cred că nu greşesc când afirm că din punct de vedere al dialogului: România zilelor noastre seamănă mult cu perioada anilor de final ’80! Noi vorbim despre ceva care nu are re­le­vanţă cu ce se întâmplă în lume şi care este trendul lumii.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.