Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / O şuetă de primăvară
Întrebare: Ce se poate afirma despre investiţiile străine?
Răspuns: S-au intensificat eforturile de creare a unui cadru propice stimulării investiţiilor în mediul privat şi de îmbunătăţire a investiţiilor publice. Exemplele sunt la îndemâna noastră. Acolo unde avem primari şi consilii locale care ştiu cum să gestioneze aceste probleme, avem rezultate spectaculoase. Nu este vorba de zona Bucureşti şi Ilfov ci de această zonă, a noastră, Maramureşul.
Î.: Ce se întâmplă pe plan mondial cu celebrul P.I.B.?
R.: Una din metodele perverse de a îndepărta publicul interesat de o problemă, este repetarea până la obstinaţie a unor idei sau cuvinte. Aşa este şi cu celebrul P.I.B. Doar atât la acest moment, că şi P.I.B-ul şi-a trăit traiul. A intrat în moara temei contradictorii a dezvoltării durabile, versus dezvoltării sustenabile. A apărut un indicator nou, nu al PIB-ului ci a duratei până la care resursele, îndeosebi financiare, ajung pentru realizarea obiectivelor bugetare.
Î.: Cum se prezintă dezvoltarea economică a diferitelor zone ale ţării?
R.: La nivel regional continuă să persiste disparităţi pronunţate ale gradului de dezvoltare economică, iar în lipsa unor reforme structurale consistente este posibil să asistăm chiar la o majorare a acestora.
Î.: Mai concret?!
R.: Regiunea Bucureşti Ilfov este printre primele 5 regiuni din zona ţărilor central-est europene în termen de PIB/capita, în timp ce regiunea Nord-Est este printre cele mai sărace din UE.
Investiţiile sunt concentrate în regiunea Bucureşti-Ilfov, celelalte regiuni înregistrând valori semnificativ mai reduse.
În toate regiunile, cu excepţia zonei Bucureşti-Ilfov, ponderea populaţiei cu un nivel redus de educaţie (învăţământ primar şi gimnazial) este importantă.
Î.: O problemă care iniţial a fost a câtorva ţări s-a extins primind contur european şi mai nou mondial fiind introdusă pe agenda de lucru a Naţiunilor Unite?!
R.: Emigraţia a atins un nivel îngrijorător: aproximativ 15% din populaţia ţării, respectiv 25% din populaţia activă a plecat în alte ţări. România este a doua ţară din lume, după rata de creştere a numărului de emigranţi anuali, conform evaluărilor Naţiunilor Unite.