• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 13 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Octombrie , 2012

Dialoguri virtuale / Nu mai sunt probleme în zona euro?

Întrebare: În ultima perioadă au fost întreprinse mai multe măsuri pentru salvarea monedei euro. Cum pot fi sintetizate aceste propuneri?

Răspuns: Conducătorii europeni au depus eforturi susţinute în direcţia creşterii lichidităţii Băncii Centrale Europene şi prin aceasta au risipit, deocamdată, spaima marilor investitori, cu toate acestea, criza zonei euro rămâne pe mai departe izvorul neliniştii pe piaţa monetară.

 

Î.: Dezvoltare economică fără un sistem bancar sănătos nu se poate concepe, cel puţin în actuala concepţie de structurare a mecanismelor care mişcă lumea afacerilor.

R.: Conform unor ultime analize efectuate de Fondul Monetar Internaţional amânarea unor soluţii pe termen lung din zona euro reprezintă cauza restrângerii ofertelor de creditare a băncilor.

 

Î.: Unde se va resimţi acest fenomen?

R.: Previziunea referitoare la ofertele de credite ale băncilor arată că acestea se vor resimţi cel mai mult în ţările Uniunii Europene din zona non-euro.

 

Î.: Care va fi efectul acestui fenomen?

R.: Va influenţa negativ activitatea întreprinderilor şi reprezintă efectul final a două cauze: stresul suveran şi balanţa deficitară a băncilor.

Î.: Se poate comensura cele afirmate?

R.: Dacă presiunea va creşte, este posibilă reducerea ofertelor de credite, de la nivelul actual, cu 2,8 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o contracţie a ofertelor de 9 la sută în ţările din zona non-euro. Această sumă ar putea creşte până la finele anului 2013 la 4,5 la sută, reprezentând o reducere de 18 la sută pe piaţa creditelor bancare.

 

Î.: Care este poziţia marilor finanţatori?

R.: Fondul Monetar Internaţional a chemat conducătorii ţărilor din zona euro să accelereze măsurile de stabilizare a situaţiei.

 

Î.: Care sunt măsurile F.M.I. considerate ca fiind necesare de a fi întreprinse?

R.: Consolidările monetare, înfăptuite la nivel naţional, care să conducă la creşteri economice şi nu numai la măsuri de austeritate; reforme structurale pentru îmbunătăţirea balanţei de plăţi externe; curăţirea sistemului bancar, prin capitalizarea băncilor sănătoase şi asanarea celor neviabile. Eforturile pe plan naţional trebuie să fie sprijinite de susţineri unionale şi sprijin din partea Băncii Centrale Europene pentru infuziile monetare necesare. Nu în ultimul rând, înfiinţarea rapidă a uniunii bancare europene. Conform specialiştilor Fondului Monetar Internaţional, prin această măsură s-ar putea revizui legătura dintre bănci şi datoriile suverane ale statelor şi creşterea măsurilor de supraveghere a întregului sistem bancar.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.