• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Mai , 2022

Dialoguri virtuale. Nouriel Roubini și perspectiva imediată a economiei mondiale

 (a șasea parte)

Întrebare: De ce se consideră moneda virtuală mai bună decât monedele clasice?
Răspuns: Fiindcă moneda Bitcoin este o monedă internațională, care poate fi cheltuită peste tot în lume şi prezintă avantajul că nu poate fi contrafăcută, întrucât nu există nicio tehnologie de imprimare care să poată păcăli rețeaua Bitcoin.
Î.: Se cunoaște şi un alt avantaj al Bitcoin față de monede la baza cărora stă aurul?!
R.: Într-adevăr, deşi aurul a reprezentat dintotdeauna una dintre cele mai sigure rezerve de valoare, mai ales prin faptul că prezintă o valoare intrinsecă ridicată şi care se depreciază destul de greu în timp, utilizatorii de Bitcoin apreciază că aceasta are multe alte avantaje pe care aurul nu le oferă:
- Bitcoin este o monedă ușor divizibilă, cu 8 zecimale;
- Valoarea monedelor Bitcoin deținute poate fi mult mai uşor calculată, față de măsurarea cantității şi valorii aurului deținut;
- Tranzacționarea Bitcoins este înlesnită de rețeaua de internet, în timp ce aurul nu prezintă această facilitate;
Analiza avantajelor monedei digitale în raport cu aurul a fost realizată chiar şi din punctul de vedere al siguranței deținerilor, argumentându-se că monedele Bitcoin deținute pot fi protejate prin semnătură electronică privată şi prin „chei personale” din codurile utilizate pentru tranzacțiile electronice, respectiv parole, în timp ce aurul poate fi la un moment dat chiar confiscat de autorități.
Î.: Există un plafon maxim de emisiune a Bitcoin?
R.: Moneda Bitcoin a fost creată astfel încât să nu se devalorizeze, existând un plafon maxim de emisiune de 21 mil. BTC. Bitcoinii sunt creați în loturi la fiecare 10 minute. Până acum, au fost puși în circulație aproximativ 11 milioane BTC şi ultima monedă va fi emisă în 2140.
Î.: Se cunoaște că există un restaurant în București unde se acceptă plăti în Bitcoin. Cum funcționează sistemul?
R.: Numărul bonului de plată este introdus într-o aplicație specială de pe smartphone, care generează un cod QR. Clientul scanează codul şi confirmă plata. Pentru aceasta, clientul trebuie să dețină un smartphone, care să se conecteze la internet şi astfel să acceseze fie o aplicație de tip portofel electronic, fie contul său de Bitcoin online.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.