Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale. Nouriel Roubini și perspectiva imediată a economiei mondiale
(a cincea parte)
Întrebare: Cum se procedează când vrem să obţinem Bitcoin prin „minerit”?
Răspuns: Mineritul (sau procesul de „mining”), presupune o rețea de calculatoare puse să rezolve o problemă matematică foarte complexă, numită „block”. Bitcoinii emiși sunt trecuți într-un fel de registru contabil public, numit „block-chain”, apoi sunt rulați, devenind practic monedă. Bitcoin este o monedă scumpă, întrucât, pentru a produce bitcoin prin minerit, trebuie să deții un hardware performant, care costă foarte mult.
Viteza de efectuare a tranzacțiilor poate fi măsurată în Mhash/s (milioane de hash-uri pe secundă) şi, în funcție de calculatorul şi software-ul utilizate, tranzacția poate fi mai ieftină sau mai scumpă, energia consumată putând fi măsurată în Mhash/J (milioane de hash-uri pe Joule).
Î.: Care ar mai fi alte condiționalități?
R.: Pentru a obține Bitcoin, orice persoană trebuie să-şi creeze un cont special, format dintr-o adresă specială şi o parolă, la fel ca pe rețelele de socializare. În acest cont se țin toți banii şi se pot face plăți în conturi similare. Aceste tranzacții se fac instant, pentru că nu sunt intermediate de o bancă, iar comisioanele sunt zero. Marele dezavantaj constă însă în faptul că, fiind o monedă virtuală, Bitcoin stă în fișiere stocate în calculator, pe care deținătorul lor trebuie să aibă grijă să nu le piardă sau să nu-i fie furate şi utilizate în rețea.
Î.: Există estimări asupra numărului de persoane care dețin această monedă virtuală?
R.: La momentul actual, pe planetă locuiesc aproximativ 7 miliarde de persoane, din care circa 0,001% dețin Bitcoin. Numărul utilizatorilor crește exponențial. Numai în Baia Mare se estimează a fi peste o mie de „mineri”.
Î.: Care sunt pașii necesari pentru tranzacționarea bitcoin?
R.: „X” vrea să transmită lui „Y” Bitcoin. În acest sens:
a. „Y” îi trimite „X” adresa din care poate fi derivată cheia publică.
b. „X” ataşează cheia publică a lui „Y” şi suma de Bitcoin şi transferă
un mesaj – mesajul de tranzacționare.
c. „X” semnează tranzacția cu cheia ei privată.
d. „X” distribuie tranzacția în rețeaua Bitcoin pentru a fi văzută de toată lumea.
Doar primii doi pași necesită acțiunea umană, restul fiind realizați de software-ul clientului Bitcoin.