• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 13 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 August , 2012

Dialoguri virtuale / Ne-am pricopsit cu datorii

(prima parte)
 

Întrebare: În ultima perioadă au apărut informaţii cu privire la începerea rambursării datoriilor către instituţiile financiare care ne-au împrumutat cu miliarde de euro în ultimii ani.

Răspuns: Istoria împrumuturilor de la Fondul Monetar Internaţional este mai veche. Datează din perioada de dinainte de anul 1989 când România s-a împrumutat pentru investiţii majore, de exemplu sistemele de irigaţii sau cele ale dezvoltării capacităţilor de prelucrare a ţiţeiului. Datorită faptului că F.M.I. a solicitat conducerii de atunci măsuri dure de eficientizare economică ( inclusiv închiderea unor capacităţi de prelucrare a ţiţeiului), cei din acea perioadă au decis plata anticipată datoriilor. Acest fapt ne-a costat mult, inclusiv prin afectarea drastică a traiului, cât de cât decent al românilor, ( lipsa de alimente, lipsa căldurii, lipsa carburanţilor, reducerea importurilor etc.). Acest tratament a afectat credibilitatea creditorilor internaţionali, astfel că România a fost limitată pe piaţa financiară internaţională mult după anul 1989.

 

Î.: Am putea trage o concluzie, după cele întâmplate?

R.: Jocul cu marea finanţă este periculos, iar predictibilitatea măsurilor întreprinse de către un stat, transparenţa decizională şi respectarea obligaţiilor pe termen scurt şi lung sunt condiţii obligatorii ca să fii jucător pe piaţa împrumuturilor, dar nu numai.A doua concluzie este că fără o politică serioasă a împrumuturilor nu există dezvoltare. Ceea ce se întamplă în prezent, respectiv împrumut pentru consum şi nu pentru dezvoltare, este contraproductiv, aruncând pe spinarea generaţiilor viitoare obligaţii înrobitoare.

 

Î.: Dacă ne referim la acest pachet de împrumturi, care trebuie să fie rambursat începând din acest an, care este structura lui ?

R.: Ne-am împrumutat de la trei instituţii. De la Fondul Monetar Internaţional, de la Comisia Europeană şi de la Banca Mondială.

 

Î.: Care este valoarea împrumuturilor?

R.: De la Fondul Monetar Internaţional am primit peste 11,15 miliarde D.S.T., de la Comisia Europeană 5 miliarde Euro, iar de la Banca Mondială, 600 milioane Euro.

 

Î.: Când trebuie să dăm înapoi aceşti bani? Şi cât câştigă după noi cei care ne-au împrumutat?

R.: Perioada de rambursare către Fondul Monetar Internaţional este 2012 – 2015, Comisia Europeană 2015 – 2022 şi către Banca Mondială în 2022. În ceea ce priveşte F.M.I.-ul, a câştigat din împrumutul dat 0, 68 D.S.T.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.