Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Ne-am pricopsit cu datorii
Întrebare: Care este valoarea în prezent a unui D.S.T.?
Răspuns: Este egal cu 1,2 Euro, valoare care flotează în timp, din păcate defavorabil pentru cei care împrumută.
Î.: Cele afirmate ne îngrijorează, mai ales că s-a amintit de posibila afectare a veniturilor. În acelaşi timp, cei care se apropie de acest subiect folosesc nişte sintagme care mai mult înspăimântă, din cauza neînţelegerii lor, decât să lămurească. În acest sens avem două exemple: noţiunea “proratio temporis” şi efectul Balassa Samuelson. Vreţi să ne lămuriţi?
R.: Dacă luăm noţiunea “proratio temporis”, care este folosită în codul civil - este o expresie latină cu semnificaţia că anumite drepturi băneşti sau anumite obligaţii, care nu pot fi acordate, faţă de perioada pentru care au fost stabilite, se plătesc ori se aduc la îndeplinire în raport cu fracţiunile din timpul scurs din acea perioadă. Mai pe româneşte, deşi se vorbeşte de creşterea salariilor şi pensiilor, ele se vor putea face într-o perioadă ulterioară, când nu vom mai avea probleme de finanţare a bugetului nostru.
Î.: Dar efectul Balassa Samuelson ce este ?
R.: Pentru a înţelege acest efect, trebuie să identificăm două categorii de bunuri: Bunuri comercializabile. sunt bunuri şi servicii cu care se poate face comerţ exterior şi bunuri necomercializabile, care sunt cele ce nu pot fi importate sau exportate şi care nu pot fi consumate decât în economia unde sunt produse. Între cele două sectoare apar diferenţe în ceea ce priveşte salarizarea celor care realizează aceste produse sau fac aceste servicii. Angajaţii din sectorul bunurilor comercializabile au ritm de creştere a salariilor mai mare decât în cel necomercial. Această diferenţiere este limitată în timp şi cei cu salarii mai mici încep o luptă pentru mărirea sumelor primite pentru munca depusă. Pentru a se satisface această cerere cresc preţurile produselor şi serviciilor, deci apare o creştere de salarii neacoperită în muncă. Concluzia este scăderea competitivităţii şi creşterea inflaţiei.
Î.: Din câte am înţeles, continuă perioada turbulentă.
R: Din punct de vedere financiar se agravează. Merită de reţinut că vom da înapoi banii împrumutaţi, astfel că fiecare român în clipa în care se naşte este deja un îndatorat financiar.