Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Ne-am pricopsit cu datorii
Întrebare: Se poate şti care este suma de restituit în perioada următoare?
Răspuns: În anul viitor avem vârful datoriei, 4,32 miliarde D.S.T, în 2014 suma este 3,96 miliarde D.S.T. iar în 2015 este 1,24 miliarde D.S.T.
Î.: Concret, cine va restitui aceşti bani?
R.: Dumneavoastră, noi toţi românii prin Banca Naţională a României, care va participa cu 73 la sută din suma de restituit şi cu 17 la sută Guvernul României.
Î.: Cum pot aceste instituţii să returneze banii? Cum pot fi chivernisite aceste sume?
R.: Răspunsul pentru Banaca Natională este mai simplu: din rezerva valutară, mai greu este în cazul Guvernului, care are mai multe soluţii: se pot mări taxele sau se reduc cheltuielile (de exemplu tăieri de salarii şi pensii) sau reducerea investiţiilor (prin care vor afecta firmele şi implicit cererea) sau împrumuturi (de la oameni şi bănci) sau deprecierea leului sau creşterea inflaţiei (pe aceiaşi bani cumperi mai puţin).
Î.: Începem să ne încurcăm rău, ba amintiţi de sume în D.S.T., ba în Euro. Ce reprezinta D.S.T.-ul?
R.: Este o altă găselniţă a lumii creditorilor. Dobânda, calculată în D.S.T, este o sumă, dar între timp şi valuta în care ne-am împrumutat scade din valoarea sa iniţială. În această conjunctură, D.S.T. (drepturi speciale de tragere) este „moneda” în care se calculează finanţarea.
Î.: Vă rog să fiţi mai explicit?!!
R.: Drepturile speciale de tragere (D.S.T.) reprezintă moneda oficială a Fondului Monetar Internaţional. A fost creată în 1969 ca înlocuitor al etalonului aur în tranzacţiile internaţionale extinse.
D.S.T. este folosit ca etalon monetar, instrument de rezervă, mijloc de plată pentru anumite operaţiuni între F.M.I. şi membrii săi şi ca mijloc de procurare de monede naţionale convertibile. Funcţiile îndeplinite depind de volumul alocărilor de D.S.T., decizia de emisiune bazându-se pe nevoile de creştere a lichidităţii internaţionale pe termen lung.
D.S.T. este definită ca suma valorilor a patru monede majore (dolarul american, euro, yenul japonez şi lira sterlină), reevaluate şi ajustate la fiecare cinci ani şi evaluată zilnic la dolarul american. Înainte de introducerea monedei euro în 1999, poziţia lui era ocupată de marca germană şi francul francez.
D.S.T. a fost alocată statelor membre ca alternativă cu un cost scăzut la datoriile financiare.
Î.: Care este istoria drepturilor speciale de tragere?
R.: La momentul creării D.S.T., când sistemul Bretton Woods era încă operaţional, 1 D.S.T. valora 0.88867 grame de aur. După prăbuşirea sistemului ratei fixe de schimb, D.S.T. a fost definit în termenii unui coş de monede majore utilizate în schimbul internaţional şi finanţe.