Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Minunea economică din zilele noastre
7. Ieşirea din politica de relaxare cantitativă este plină de capcane. Dacă se face prea încet şi prea lent, se pot reaprinde inflaţia şi bulele. Totodată, dacă se face prin vânzarea activelor achiziţionate în timpul aplicării QE, o creştere rapidă în ratele dobânzilor poate sufoca relaxarea economiei şi poate conduce la pierderi financiare considerabile pentru deţinătorii de obligaţiuni pe termen lung.
Dacă ieşirea are loc printr-o creştere a ratelor de dobândă la rezervele în exces ( pentru a steriliza efectul împovărător al „băltirii” banilor asupra creşterii creditului), pierderile consemnate în bilanţurile băncilor centrale pot fi semnificative.
8. O perioadă extinsă de dobânzi reale negative implică o redistribuire a veniturilor şi avuţiei dinspre creditori şi cei care fac economii către cei care au luat credite. Dintre toate formele de ajustare care conduc la fenomenul de deleveraging ( creştere, economii, restructurare ordonată a datoriilor sau taxarea averilor), monetizarea datoriilor ( cu corolarul creşterii inflaţiei) este cea mai puţin democratică. Ea afectează puternic pe cei care au economisit şi au efectuat plasamente, inclusiv pensionarii şi fondurile de pensii.
9. QE şi alte măsuri neconvenţionale de politică monetară pot avea consecinţe nedorite importante. Inflaţia excesivă poate erupe sau creşterea creditului poate încetini în loc să accelereze, dacă băncile, confruntate cu marje foarte scăzute de dobândă, decid că riscurile nu permit să fie asumate relativ la posibilele câştiguri.
10. În fine, există un risc de a pierde din vedere calea către politicile monetare convenţionale. Anumite ţări renunţă la regimul de ţintire a inflaţiei şi intră pe un teritoriu neexplorat, unde ar putea să nu existe nici o ancoră pentru expectaţiile de creştere a preţurilor. SUA a trecut de la QE1 la QE2 şi acum la QE3, care este potenţial nelimitată şi legată de ţinta de reducere a şomajului. Se iau deja în discuţie avantajele unor rate negative de politică monetară. Iar factorii de decizie s-au deplasat în direcţia unor măsuri de uşurare a creditării, pe măsură ce impactul favorabil al QE se estompează.