• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 05 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 22 Iunie , 2021

Dialoguri virtuale. Marea Resetare (III)

(a treia parte)

Întrebare: Nici situația internă a Statelor Unite ale Americii nu este cea mai stabilă. S-au produs falii în rândul populației americane, cu soluții nu din cele mai pașnice?
Răspuns: Deteriorarea definitivă a democraţiei liberale americane prin radicalizare ideologică şi ciocnire violentă a facţiunilor conservatoare şi progresistă, reflectată într-un război civil brusc, care să incendieze Ame­rica (de exemplu, interrasial), sau o ciocnire surdă interminabilă, care să anuleze practic orice apetit al Washingtonului de a mai fi un actor global activ în sistemul internaţional, scenariu ce ar putea lăsa descoperiţi aliaţii SUA din Europa, Asia şi Orientul Mij­lociu.
 

Î.: Nici în China situația, deocamdată stăpânită, este posibil să nu fie de durată. La ce se pot aștepta chinezii în viitor?
R.: Erupţia tensiunilor interne din China, în jurul celor patru mari vul­nerabilităţi istorice ale Republicii Po­pulare Chineze (Taiwan, Hong-Kong, Tibet şi statutul uigurilor) ori acutizarea tensiunii între forţa financiară a celor peste 1000 de miliardari chinezi şi establishmentul Partidului Comunist, o tensiune deocamdată ţinută sub control de mâna forte a Beijingului şi de obedienţa interesată a magnaţilor.
 

Î.: Așa va fi și în viitor?
R.: În momentul în care marii bogaţi ai Chinei, cel mai probabil cei din generaţia a doua, vor dori însă şi pu­tere politică (ceea ce este un reflex ine­vitabil, la scara istoriei), forţând pluralismul şi competiţia politică în locul monolitului, întreaga construcţie totalitară a regimului comunist al Republicii Populare Chineze se poate clătina, cu efecte economice cataclismice asupra pieţelor mondiale. În aproximativ 10 ani, este aşteptată să devină activă a doua generaţie a superbogaţilor Chinei, care nu vor mai avea neapărat sentimentul că îşi da­torează averea regimului comunist.
 

Î.: Deși în ultimul timp lăsată mai la urmă, Rusia, este un permanent loc a unor evenimente greu de anticipat ?!
R.: Ar putea avea loc un conflict al succesiunii în Rusia post-Putin şi o eventuală venire la putere a unei fac­ţiuni ultraconservatoare, naţio­na­liste, militare sau cu accente tradiţio­nalist-religioase, eurasianiste şi me­sia­nice, situaţie care ar scoate complet Rusia din schema relaţiilor internaţionale cu lumea democratică şi ar plasa-o pe poziţii de adversitate extremă cu vecinii din Europa de Est (inclusiv cu ţări membre ale NATO), cu republicile postsovietice din Caucazul de Sud sau cu cele din Asia Centrală, cu Turcia sau cu puterile din Extremul Orient (China sau Japonia).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.