• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 30 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Iunie , 2021

Dialoguri virtuale. Marea Resetare (II)

Întrebare: Ar fi câteva repere pe care s-ar putea baza afirmații punctuale, certe?
Răspuns: Desigur, nimeni nu dispune de globul de cristal care să ne spună cu precizie ce se va întâmpla. Una sau mai multe din înfrun­tările latente care urmează să le prezentam ar putea erupe în confruntări dramatice, ireversibile, chiar violente. După cum, tot teoretic vorbind, este posibil ca nimic semnificativ să nu se întâmple până în 2030, iar tensiunile să fie complet ori parţial depăşite. Sau, de ce nu? Alte linii de conflict, pe care nu le vedem astăzi sau care ni se par nesemnificative, să devină mâine decisive. Orice este posibil și, în acelaşi timp, nimeni nu mai poate oferi garanţii de niciun fel.
 

Î.: Totuşi, dincolo de această incertitudine şi volatilitate a contextului, este important să încercăm cel puțin să înțelegem pe ce aliniamente s-au creat deja falii relevante de sciziune şi potențial conflict şi de unde ar putea apărea în anii următori scânteia unei ciocniri puternice. Care ar fi prima?
R.: Competiția extremă pentru su­premație globală: SUA-China. După câteva decenii de letargie a marii puteri americane, consumată mai degrabă în dispute interne, guvernul de la Washington a realizat, în decurs de câţiva ani, că pree­minenţa globală obţinută de SUA în 1918, la sfârşitul Primului Război Mondial, reconfirmată în 1945 şi 1989, derulată cu autoritate incontestabilă de-a lungul întregului secol XX, este pe cale să fie anulată de ascensiunea formidabilă a Chinei, după 1990.
 

Î.: Care este poziția oficială a președinților americani, în această problemă?
R.: Deschisă oficial de Trump şi ridicată de Biden la rangul de „competiţie extremă”, tema com­petiţiei SUA-China pe plan strategic, politic, economic, militar, industrial şi tehnologic poate conduce în varii direcţii, de la un răz­boi rece, la unul fierbinte, autentic. Periculozitatea şi impactul ambelor versiuni posibile de război SUA-China asupra aliaților Ame­ricii din Asia (Japonia, Coreea de Sud) dar chiar şi din Europa sunt evidente.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.