Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale. Marea Resetare
(a patra parte)
Întrebare: Cât de volatilă este situația internă a Rusiei privind schimbarea la 180 de grade a ce a fost până ieri și semnarea de către Putin a unui decret care să-i permită ocuparea președinției până în 2036. Ce se spunea până mai ieri?
Răspuns: Ieri se spunea: Este tot mai limpede că aceștia sunt, practic, ultimii ani ai regimului Putin, iar până în 2030 la Moscova se va fi instalat cu siguranță o altă conducere, mai bună sau mai rea decât actuala. Rusia continuă să rămână marea putere cea mai conflictuală, mai instabilă şi mai periculoasă pe termen scurt, mediu şi lung, cu atât mai mult cu cât este o putere în declin, aflată la începutul unei schimbări politice generaționale şi cu impulsuri impredictibile care vin din profunzimea, frustrările şi proiecțiile imaginare de putere ale societăţii ruse, în care modernizarea economico-tehnologică şi forţele sociale retrograde compun un cocteil Molotov înspăimântător. În comparație, astăzi se vorbește de Putin președinte la vârsta de 100 de ani.
Î.: Să scrutăm Orientul Mijlociu și Apropiat?
R.: Un război Israel-Iran, despre care se vorbeşte deja de mai mulţi ani, ar arunca în aer ultima fărâmă de stabilitate care mai există în Orientul Mijlociu, apărând riscul coalizării islamice coroborat cu intervenţia militară a SUA, evident în apărarea aliatului tradiţional Israel. Conflictul ar avea multiple reflectări negative în Europa şi în întreaga lume occidentală, oricum bântuită de amenințarea atacurilor teroriste interne.
Î.: Nu este „pace sub măslini” nici în Marea Britanie?
R.: Dezintegrarea Regatului Unit al Marii Britanii într-o criză politică a succesiunii monarhice, amplificată de imaginea tot mai proastă a casei regale, de dorinţa scoţienilor de a organiza un nou referendum suveranist şi de intenţia latentă a unor state din Commonwealth (din Caraibe, Australia) de a ieşi de sub coroana britanică.
Î.: Cum privesc europenii situația din Marea Britanie?
R.: Pentru europeni, reaprinderea conflictului din Irlanda de Nord, izbucnirea unuia nou în Scoţia sau o relaţie politică rece UK-UE, cu multe bariere, pot avea efecte negative pe termen relativ scurt (2-3 ani) şi mediu (3-5 ani). Pe termen lung, Marea Britanie – chiar şi cu un regat din care vor pleca scoţienii – îşi va restabili relațiile foarte bune cu Uniunea Europeană. Apariția unei eventuale crize vizează deci perspectiva de până în cinci ani de acum înainte, când climatul politic va rămâne destul de instabil în insulă, iar Coroana va trece – sau nu – testul succesiunii.