• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 04 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Iulie , 2021

Dialoguri virtuale. Marea Resetare

(ultima parte)

Întrebare: Istoria pare a se repeta. Conflictul dintre generații este prezent. Excluziunea este la modă și folosește metode dintre cele mai brutale?
Răspuns: Tensiunea intergenera­țională, de o magnitudine ce pare să se apropie treptat de cea din anul revoluționar 1968, în care se înfruntă (deocamdată, simbolic) o generație matură educată în anii '90, acum în vârstă de 45-60 de ani, care susține valorile tradiționale ale sistemului capitalist, ale proprietății, muncii şi capitalului, ale democrației libe­rale, Occidentului şi globali­zării, cu o generație revoltată (dar nu neapărat mai bine educată, mai cultă şi mai competentă), cres­cută în aerul populist antisistem, în ignoranța şi bulele rețelelor sociale şi în naivitățile sau exa­gerările ideologice ale ultimului deceniu, avantajată desigur de energia şi capacitatea de mobilizare mai mare (biologia îşi spune aici cuvântul), dar care ar putea suferi curând șocul unor performanțe profesionale mai mici şi al unei scăderi a nivelului de viață în comparație cu părinții lor, din cauza nivelului mai slab al educației şi al apetenței mai mici de a munci serios.

Î.: Să privim în liniște viitorul?
R.: Am amintit cel puțin 12 tensiuni semnificative care lucrează în prezent în lume, afectând stabilitatea sistemului politic, economic şi social. De la interesele de putere din relațiile inter­naționale la impactul tehnologiei şi de la ideologie şi religie la geopolitică şi resurse, fără a neglija dimensiunile culturală şi educațională, fronturile pe care se dau astăzi marile bătălii pot indica direcțiile posibile de evoluție şi ciocnirile majore din următorii 10 ani. Pot exista şi alte linii de confruntare, pe care poate că nu le vedem astăzi sau nu le acordăm deocamdată importanța cuvenită. Dar faptul că acestea de mai sus există, le cunoaștem istoria recentă şi observăm cum se acutizează este deja un indiciu că nu putem privi prea liniștiți spre perspectivele şi finalitatea lină a „Marii Resetări” a lumii.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.