Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Istoria cametei
(partea a şasea)
Întrebare: Există vreo legătură între camătă şi democraţia reprezentativă?
Răspuns: Subtilitatea situaţiei a condus la „descoperirea” de către aristocraţia financiară a democraţiei parlamentare şi a statului naţional. Necesitatea a provenit din faptul că, până atunci, banii erau împrumutaţi unor conducători (regi, împăraţi etc.), iar după dispariţia lor fizică, în urma unor războaie, nu era cine să restituie împrumutul dat. Deci trebuia de găsit o formă prin care împrumutul să fie dat unui stat, de la care se pot cere înapoi banii.
Î.: Aşteptăm o scurtă introducere în subiect?!
R.: Prima formă incipientă de stat a luat naştere în Olanda, formaţiune statală care se împrumuta în numele întregii populaţii. S-a căutat o formă prin care populaţia să fie atrasă într-un proces decizional prin care să recunoască împrumutul şi să se oblige la returnarea sumei împrumutate.
A trebuit deci să se descopere o modalitate de recunoaştere plenară a împrumutului şi acea formă a fost să fie democraţia reprezentativă, statul naţional, respectiv acea comunitate care vorbeşte aceeaşi limbă, are aceeaşi cultură, este ne-alogenă, respectiv formează o naţiune, o comunitate constantă de la care poţi să-ţi recuperezi, bineînţeles, inclusiv dobânda aferentă împrumutului.
Î.: Cei din Anglia reclamă prioritate în ceea ce priveşte democraţia parlamentară?!
R.: Sistemul a fost exportat în Anglia unde se creează, de iure, prima democraţie parlamentară. Oliver Cromwell (1599 – 1658) primea instrucţiuni de la un bancher din Amsterdam, asupra modului în care trebuiau a fi restituiţi banii împrumutaţi Angliei. În cazul în care nu se supunea ordinelor seca punga cu bani. Să nu uităm că Anglia era în perioada formării republicii federale, Commonwealth-ului.
Î.: Este interesantă afirmaţia unui mare bancher?!
R.: Rothschild spunea: „Daţi-mi puterea de a emite bani şi nu mă interesează cine face legile în acea ţară”.