• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 14 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Septembrie , 2015

Dialoguri virtuale / Întreprinderile mici şi mijlocii pot salva economia românească?

Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene:

- Importanţa finanţării pentru sectorul întreprinderilor mari: cifra de afaceri de 42% din totalul cifrei de afaceri din România; 70% din total exporturi. Toate acestea demonstrează rolul important al întreprinderilor mari.

- Factorii externi afectează şi IMM-urile şi întreprinderile mari, deşi impactul este mai mic pentru acestea din urmă.

- Bani puţini alocaţi acestui sector? În această etapă trebuie să trecem de la bătălia cifrelor, la sustenabilitatea proiectelor cu valoare adăugată în economie.

- Discuţii actuale: Pentru 2014-2020 să stabilim un sistem concurenţial şi acolo unde un anumit sector poate să atragă aceşti bani europeni, să îndreptăm fondurile către sectoarele care chiar atrag bani. Până în 2014 - s-a încercat acest lucru doar pe parcurs, (...) consider că nu mai putem permite această greşeală.

- Ordonatorii principali de credite vor primi bani doar pe măsură ce demonstrează că proiectele sunt sustenabile. Vom aloca bani doar în sectoarele unde se pot dezvolta proiecte rapid.

- (...) Un alt factor esenţial: resursele umane de calitate prin PO Capital Uman (...) Sunt deschise la orice întâlnire cu întreprinderile mari pentru a discuta mai bine nevoile de resursă umană.

- Vom lăsa timp la dispoziţie pentru a depune aceste proiecte complexe. Ne propunem ca, spre deosebire de 2007-2013, perioada de evaluare a proiectelor să fie mult mai restrânsă.

 

Î.: Curtea de Conturi a României a făcut o analiză asupra modului de gestionare a fondurilor guvernamentale, în perioada 2011 – 2013, pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii. Care sunt principalele concluzii ?

R.: Doresc să mă refer numai la Regiunea de dezvoltare nord – vest, zonă din care face parte şi judeţul Maramureş.

În perioada de analiză, proiectele de finanţare încheiate au fost în număr de 536. Maramureşul se situează pe locurile 3 -4, cu 35 de proiecte, ceea ce reprezintă 6,49 %, o medie, cifră care lăsăm să fie interpretată de cititori. Cel mai mare număr de proiecte aparţine judeţului Cluj, urmat de Bihor şi Satu Mare.

 

Î.: Care ar fi o concluzie finală?

R.: Întreprinderile mici şi mijlocii vor reprezenta un pilon de bază al economiei în cazul în care miza să nu fie exclusiv concentrată pe acestea, ci să fie tratate într-un context larg şi cu sprijin concret din partea guvernului, care să depăşească faza de expectativă asupra problemelor economice.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.