Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Întreprinderile mici şi mijlocii pot salva economia românească?
Vittoria Alliata di Villafranca, Director DG Regional and Urban Policy, Comisia Europeană:
- România e pe locul 4 din cele 28 de state când este vorba de volumul finanţării de la UE. Steaua e Polonia, cu 77 miliarde pe 7 ani. Pe locul 2 - Italia, cu 33 de miliarde. Spania - 32 miliarde. Apoi România - 23 de miliarde. Comparativ, ţara dvs. are o şansă de afirmare în cadrul UE?
- Importantă este metoda: am început de la analiza lucrurilor care sunt necesare în aceasta tară - infrastructura, cercetare etc. Şi UE are anumite priorităţi. Am pus laolaltă aceste obiective şi am ajuns la o concluzie comună, ce să facem cu aceste 23 de miliarde de euro - se regăsesc în acordul de parteneriat Ro-UE privind alocarea fondurilor.
- România poate fi foarte mândră deoarece cinci dintre programe au fost deja adoptate, mai rămân două care trebuie adoptate în cele mai scurt timp.
- Cum să folosim aceste fonduri structurale în România? Nu e atât o chestiune de volum de bani, ci de înlăturare a gâtuirilor din calea afacerilor, investiţiilor în România, de folosire corectă a fondurilor structurale.
- Cheltuirea fondurilor trebuie să meargă mână în mână cu crearea şi implementarea unor strategii şi reforme necesare. Transport: România are nevoie de multe lucruri în acest domeniu - până când nu vom avea un master plan pe transporturi discutat şi aprobat, nu vom avea o bază de discuţie. Acest master plan e un cadru ce se uită până în 2030. Cred că în câteva săptămâni va fi adoptat de Parlament. Fără el, finanţarea e inutilă.
- Sănătate: e nevoie de o strategie pentru ca acest sector să fie sustenabil în România. E nevoie de cartografierea infrastructurii - unde e nevoie de spitale etc.
- Mediul de afaceri: birocraţie mai puţină, transparenţă mai multă, lupta împotriva corupţiei, sistem mai eficient de administraţie şi de achiziţii publice.
- Consider că este mai avantajos să fac afaceri în România acum, faţă de acum cinci ani? Răspunsul meu e mai curând optimist. (...) Suntem pe calea cea bună.