Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Întreprinderile mici şi mijlocii pot salva economia românească?
Întrebare: Care sunt concluziile Curţii de Conturi?
Răspuns: Curtea de Conturi aminteşte de „imperfecţiuni”, care merită a fi amintite, întrucât descrie o situaţie care poate să caracterizeze şi starea actuală de sprijinire a întreprinderilor mici şi mijlocii, astfel:
a. Unele dintre criteriile de evaluare stabilite au restricţionat parţial accesul I.M.M.-urilor la finanţare, cu efect direct asupra eficienţei utilizării fondurilor publice
b. Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri), numărul proiectelor finanţate efectiv a fost foarte redus, respectiv 31,5% din numărul proiectelor depuse de solicitanţi şi a fost acordat doar la 7% din I.M.M.-urile care ar fi dorit să participe la aceste programe.
c. În perioada 2011-2013 au fost aprobate şi acordate alocaţii financiare pentru aceleaşi I.M.M.-uri în cadrul mai multor programe derulate de D.I.M.M.M.A.T. (Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism), fapt care a condus la scăderea gradului de eficienţă în utilizarea fondurilor publice destinate susţinerii şi dezvoltării I.M.M.-urilor, prin acordarea de alocaţii financiare unui număr mai mic de beneficiari.
d. Programele de susţinere şi dezvoltare a activităţilor I.M.M.-urilor, derulate în perioada 2011-2013, nu au asigurat condiţiile necesare unei dezvoltări economice a I.M.M.-urilor echilibrate din punct de vedere teritorial, deoarece au fost finanţate cu precădere I.M.M.-uri din regiunile Nord-Vest şi Bucureşti-Ilfov, în detrimentul altor zone (regiunea Nord-Est şi Sud-Est).
e. Programele de susţinere şi dezvoltare a activităţilor I.M.M.-urilor, derulate în perioada 2011-2013 nu au asigurat condiţiile necesare dezvoltării echilibrate a sectoarelor de activitate ale economiei, deoarece au fost finanţate cu precădere I.M.M.-uri din sectoarele comerţ şi servicii, în detrimentul celor din sectoarele industrie şi construcţii.
f. În perioada auditată, la nivelul Departamentului pentru IMM, nu au fost dispuse măsuri care să încurajeze şi să conducă la dezvoltarea unor activităţi inovatoare de către I.M.M.-uri, deşi conform programelor de guvernare din perioada 2011-2013, instituţiile statului cu atribuţii în domeniul I.M.M.-urilor şi sectorului cooperatist aveau această obligaţie.