• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 05 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 Iulie , 2020

Dialoguri virtuale. Interviu desființat de COVID-19 (VIII)

Întrebare: Prin măsurile propuse ce obiective se doresc a fi atinse?

Răspuns: Obiectivele măsurii: Crearea unui mecanism obiectiv și predictibil de calcul al salariului minim brut; Îmbună­tățirea participării pe piața muncii; Diminuarea sărăciei și îmbunătățirea nivelului de trai al salariaților cu venituri reduse; Sprijinirea angajaților din întreprinderile care au sub 21 de angajați și care nu beneficiază de un contract colectiv de muncă.
Î.: Care este situația salariului minim în țări din Uniunea Europeană?
R.: Am găsit date comparative doar la nivelul anului 2015. Situația nu putea să se schimbe semnificativ, cel puțin ca cifre comparative. În acel an situația era: Bulgaria (184 euro), România (218 euro), Lituania (300 euro), Cehia (332 euro), Ungaria (333 euro), Letonia (360 euro), Slovacia (380 euro), Estonia (390 euro), Croația (396 euro) și Polonia (410 euro). Dintre țările foste comuniste, doar Slovenia avea un salariu minim brut pe economie peste 500 de euro, respectiv 791 euro pe lună, depă­șind țări ca: Spania (757 euro), Grecia (684 euro), Portugalia (589 euro).
Î.: Care sunt salariile minime cele mai mari în Europa?
R.: Cele mai mari salarii minime pe economie sunt în Luxemburg (1.923 euro), Belgia și Olanda (1.502 euro).
Î.: Care este situația cu „mai marii” Europei?
R.: În ierarhia europeană, Germania este pe locul al treilea, cu un salariu minim brut pe economie calculat la 1.473 euro, iar Franța este pe locul al cincilea, cu 1.458 euro. Cele două țări nu au un salariu minim lunar, însă va­lorile au fost calculate de Eurostat din salariul minim brut pe oră, care în Germania este de 8,5 euro, iar în Franța este de 9,61 euro, însă în cazul nemților salariul lunar s-a calculat socotind mai multe ore de muncă pe săptămână.
Î.: Să facem o retrospectivă com­parativă a situației din România?
R.: Avem o mare șansă: suntem pe penultimul loc din Uniunea Europeană. Am întrecut Bulgaria. Avem câteva modele românești. Întrebați fiind de starea lor materială, au fost reținute următoarele răspunsuri: un deputat din Parlamentul României afirmă că nu-i ajung banii pentru ca să-și asigure un standard normal pentru un ales al neamului din indemnizația de parlamentar (7.000 RON / lună); primului ministrului i-au fost suficienți 3.000 RON / lună, când consilia o firmă situată la 500 km de domiciliul său; ministrul finanțelor nu trebuie să-i sprijine pe bunicii săi, trăiesc din pensie; unei doamne deputat nu-i ajunge indemnizația pentru ca
să-și întrețină coafura; însă Doamna M..., pensionară, „are de toate” din 700 RON / lună.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.