• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 05 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Iunie , 2020

Dialoguri virtuale. Interviu desființat de COVID-19 (V)

Întrebare: Cum se corelează aceas­tă situație cu deficitul balanței de plăți?

Răspuns: Cu privire la impactul asupra consumului, este estimată o creștere a consumului final al populației de 0,3%. În același timp, este de aşteptat şi o majorare a importului bunurilor de consum, cu un impact asupra importurilor totale de 0,1%. În consecinţă, la nivelul creşterii economice se estimează o majorare de 0,2%. Ţinând cont de faptul că măsura afectează ramuri precum comerţul şi transporturile s-a avut în vedere influenţa asupra creşterii preţurilor de consum, dar impactul este unul redus, de numai 0,1%.
Î.: Vă rog să faceți câteva referiri la efectele majorării salariului minim?
R.: Pentru estimarea efectului majorării salariului minim asupra câştigului salarial mediu brut se foloseşte coeficientul de transmitere, calculat pe baza distribuţiei componentelor grilei de salarizare pe baza calificărilor. Astfel, la o majorare cu 1% a salariului minim, câştigul salarial mediu brut se ma­jo­rează cu 0,3%. În condiţiile apli­cării măsurii de majorare a sa­la­riului minim cu 7,2%, câştigul sa­larial mediu brut poate creşte cu 2%.
Î.: Care era punctul de vedere al Guvernului, în trimestrul III al anu­lui trecut, referitor la creșterea cuantumului salariului brut garantat?
R.: Scopul analizei era acela de a fundamenta decizia Guvernului României de creștere a cuantumului salariului minim brut garantat în plată pentru anul 2020. În același timp, analiza își propunea să pună bazele aplicării unui mecanism obiectiv și predictibil de calcul al salariului minim brut care să aibă în vedere necesitatea îmbunătățirii nivelului de trai al angajaților cu venituri reduse, fiind, în același timp, sustenabil din punct de vedere economic și bugetar. Desigur, este important însă ca modificarea salariului minim să țină cont de contextul economiei reale și acesta să se stabilească la un nivel optim dincolo de care impactul începe să fie negativ, în special după o perioadă de creșteri succesive accelerate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.