Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Începem de unde am lăsat
Întrebare: Să analizaţi situaţia pe piaţa mondială a petrolului?
Răspuns: Preţul internaţional al petrolului continuă să scadă şi se apropie vertiginos de nivelul atins în 2009, în plină criză economică. Dacă pentru şoferul de rând veştile sunt bune şi foarte bune, nu la fel de încântaţi sunt guvernanţii. Ei calculaseră că vor încasa la buget, pentru cele circa şapte miliarde de litri de carburanţi vândute anual în România, un TVA de aproximativ opt miliarde de lei în 2015.
Scăderea semnificativă a preţurilor la pompă ar putea diminua semnificativ veniturile din această sursă. Mai exact, încasările ar putea fi mai mici cu 1,5 miliarde de lei decât cele estimate. Nici companiile petroliere nu sunt tocmai mulţumite. Veniturile lor din retail au mari şanse să scadă (asta dacă nu cumva preţul mai mic îi va face pe români să facă mai multe drumuri cu maşina), iar unele investiţii pregătite în explorarea şi exploataţia de zăcăminte de petrol ar putea fi amânate pentru simplul motiv că nu mai sunt rentabile la actuala cotaţie a ţiţeiului.
Î.: Care sunt criticile formulate la construcţia bugetară a României?
R.: Oricine ar fi făcut bugetul, tot s-ar fi găsit critici. Din această ca-uză le amintesc sub aspect de inventar: reducerilor investiţiilor publice şi o obligaţie asumată şi neonorată prin buget, de a acorda 2% din PIB pentru armată şi s-a stabilit creşterea PIB-ului peste nivelul estimărilor europene.
Î.: Să trecem în revistă şi aspectele pozitive ale anului 2015?
R.: Mărirea salariului minim pe economie de la 900 la 975 Ron, în prima etapă şi cu tot această sumă de la mijlocul anului; Creşterea salariului unor bugetari şi indexarea pensiilor cu 5%. Dar să nu uităm că realizările economice nu sunt rezultanta unor acţiuni conştiente ale statului, ci rezultatul unor iniţiative private ale unor întreprinzători.