Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Începem de unde am lăsat
Întrebare: Data de 1 ianuarie dintr-un an, din punct de vedere economic, nu reprezintă un eveniment excepţional. Au fost zile şi vor veni zile. Cu toate acestea, reprezintă un moment de bilanţ şi merită să-l abordăm?!
Răspuns: Anul 2014, pentru noi europenii, poate fi caracterizat printr-o singură propoziţie: Economia Europei este în prag de recesiune.
R.: Întrucât sunt relevante economiile ţărilor din Uniunea Europeană care sunt considerate a fi motoarele Europei, economii pe care şi noi, printre alţii, le luăm drept modele, pot fi reduse la următoarele caracteristici: 2014 a dat fiori reci marilor economii din zona euro şi a amintit oficialilor guvernamentali că greul nu a trecut; creştere economică a fost doar pe hârtie, sub forma unor procente infime, chiar şi în cazul Germaniei şi Franţei, motoarele regiunii; Germania a fost la un pas de recesiune; Italia n-a scăpat şi a avut după două trimestre consecutive pe minus. Guvernul de la Roma promite reforme în 2015, dar economiştii şi italienii de rând nu mai au încredere în aceste promisiuni.
Î.: Germania, acest colos economic real, a avut probleme în 2014, altele decât în anii anteriori, este motivul pentru care merită să-i acordăm câteva cuvinte?!
R.: Germania, la capitolul investiţii, nu stă deloc bine; Cancelarul Angela Merkel mizează în continuare pe austeritate şi pe deficit zero, contra părerilor Franţei, dar nu numai; economia germană nu mai este un motor care duduie, ci unul care abia dacă urneşte ţara din loc. Mai rău este că riscă să se gripeze şi mai tare din cauza crizei euro în ţări partenere, precum Franţa sau Italia, dar şi din cauza sancţiunilor impuse Rusiei.
Î.: Au fost şi alţi factori care până în 2014 nu au avut vreo relevanţă, care au fost aceştia?
R.: 2014 a fost şi anul crizelor politice, militare şi medicale, care au lovit tot în economie (Ebola, Statul Islamic, criza din Ucraina şi ameninţarea unei crize economice serioase în Europa).
Î.: Cum se încadrează această situaţie în starea economiei mondiale?
R.: Şi pe plan mondial asistăm la reducerea ritmului de creştere.