• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 15 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 24 Februarie , 2015

Dialoguri virtuale / Începem de unde am lăsat

Întrebare: Asta a fost. Ce urmează?

Răspuns: Cu toate măsurile anunţate şi promisiunile de reformă, economiştii nu se aşteaptă la miracole în 2015. Iar dacă zona euro va reintra în recesiune, vor fi afectate şi alte puteri economice, ca Statele Unite, China sau Turcia.

 

Î.: Sunt instituţii financiare importante a căror părere reprezintă repere în prognozele economice.

R.: Fondul Monetar Internaţional nu are încredere şi a revizuit predicţiile de creştere economică în zona euro până la 1,3 % pentru 2015.

 

Î.: Ce va fi în Rusia in 2015?

R.: Vin vremuri grele pentru Rusia. Ţara va intra în recesiune din cauza sancţiunilor impuse de Occident; Pentru Rusia, 2015 va însemna cel mai probabil recesiune, cu o scădere de 0,8% a Produsului Intern Brut în locul unei creşteri de 1,2 la sută, prognozată anterior.

 

Î.: Ce putem să spunem despre economia României în 2015?

R.: Nu se poate extrage din conjunctura economică şi politică internaţională, fenomenele constate în lume, în general, şi în Europa în special, nu pot fi ocolite.

 
Î.: Din ce cauză?

R.: Fiindcă nu putem să ducem o politică economică independentă.

 
Î.: Cum se manifestă implicarea altora în economia României?

R.: Este cunoscută vizita misiunii comune de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE), care s-a aflat la Bucureşti în perioada 2-10 decembrie 2014 pentru a discuta cu autorităţile române proiectul legii bugetului pentru anul 2015, negocierile pe marginea nivelului deficitului bugetar pentru anul 2015 şi graficul de liberalizare a preţului gazelor naturale.

 

Î.: Se tot vorbeşte de bugetul consolidat al României. Care este structura acestuia?

R.: Este vorba de bugetul de stat + cel al asigurărilor + bugetele locale + bugetele fondurilor speciale.

 

Î.: Care sunt elementele care au stat la baza construirii bugetului consolidat?

R.: Este similar oricărei construcţii bugetare din alte ţări. Se estimează veniturile, se stabilesc cheltuielile şi diferenţa lor reprezintă deficitul bugetar. Dacă discutăm despre România: se mizează pe o creştere economică de 2,5%, un Produs Intern Brut estimat la 709,68 miliarde de lei, adică 159 mld. Euro şi o inflaţie anuală de 2,2%. Aceste estimări conduc la următoarele cifre: Venituri de 226,36 miliarde de lei (31,9% din PIB) aprox. 50 mld. euro, în timp ce cheltuielile sunt proiectate la 239,36 miliarde lei (33,7% din PIB) aprox. 53 mld. Euro şi un deficit bugetar de 1,8% din PIB.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.