• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 08 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Martie , 2017

Dialoguri virtuale / Impactul alegerilor din Statele Unite ale Americii asupra economiei mondiale

(ultima parte)

Întrebare: Care este motivul acestui răz­boi?
Răspuns: Este confruntarea a două trenduri: globalizarea şi antiglobalizarea. În prezent, cea de-a doua este simbolizată de Donald Trump,  care susţine idei politice naţionaliste.

Î.: Care au fost mesajele liderului chinez?
R.: Cel mai important mesaj, practic, a fost o ameninţare: „Nu vă jucaţi cu lichi­da­rea globalizării ”. El susţinea că marile probleme ale lumii nu sunt generate de globalizare. A susţinut că actuala Chină este rezultatul globalizării. Globalizarea dă de lucru şi asigură supravieţuirea a sute de milioane de chinezi. O modificare de principii ar bulversa economia mondială, prin controlul pe care-l deţine China în câteva ramuri economice ale  unor state puternice, cu urmări de necontrolat în ceea ce priveşte migraţia.

Î.: Care a fost poziţia Fondului Monetar Internaţional?
R.: Directorul general al fondului Chris­tine Lagarde a spus că renunţarea la glo­balizare ar fi similară cu a lua de pe masa a 3,5 miliarde de oameni pâinea. A sugerat că nu este exclusă o alianţă a Fondului cu China, teorie aplaudată de prezenţă şi aşteptată de mult de China, care ar reprezenta preludiul devenirii Chinei ca lider al economiei mondiale.

Î.: O figură mult aşteptată, prin poziţia pe care o are, a fost George Soros?!
R.: Să începem cu faptul că, după alegerea lui Donald Trump, Soros a pierdut la bursă un miliard de dolari. De aici se deduce că intrigata lui cuvântare a fost plină de venin. A prezentat situaţia neagră a pieţelor financiare şi a economiilor din lume. A menţionat că situaţia de incertitudine din lume este duşmanul investiţiilor pe termen lung. L-a atacat pe Trump făcându-l dictator, care nu are şanse în faţa democraţiei americane. A vorbit de viitoarele strategii geopolitice, cum ar fi cea a apropierii Europei de China.
Miliardarul a vorbit și de interesele Chinei și Rusiei care ar fi preocupate de supra­viețuirea UE, definind mai clar alianța. Afirma că Uniunea Europeană nu func­țio­nează şi: „mulți dintre cei de la Bruxelles știu asta, dar nu pot să recunoască public”. Comerțul în UE a devenit nefuncțional, pentru că „este guvernat de legi nepotri­vite cu actualul context”.

Î.: În unele ţări importante din Uniunea Europeană urmează în 2017 alegeri. Ce a spus Soros despre ele?
R.: Uniunea Europeană a început să se dezintegreze după Brexit, despre care crede că va fi dureros, iar premierul May nu-i va rezista, demisionând curând - și după referendumul din Italia, „iată un curs care trebuie schimbat”. Dacă Europa se prăbușește, „consecințele vor fi grave”, dar există o cale de a o salva, și aceasta „e cu­noscută și de multă lume de la Bruxelles”.

Î.: Totul este neclar. Ce va urma?
R.: Legile de bază ale economiei nu se vor schimba. Va prima sentimentul raţiunii şi al umanismului, dar nu ştim când. Altfel…

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.