Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Impactul alegerilor din Statele Unite ale Americii asupra economiei mondiale
Întrebare: Pentru mediul economic alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii reprezintă o mare necunoscută întrucât rezultatul sistemului de vot american a fost atipic, neaşteptat pentru „tradiţionalişti”, un vot „anti sistem”. Economia mondială este deocamdată circumscrisă dolarului american, globalizarea este o tendinţă quasi universal însuşită, orice mişcare ce iese din tiparul clasic este privită cu scepticism şi teamă. În fond ce s-a întâmplat?
Răspuns: Menirea declarată a lui Donald Trump este de a conduce Statele Unite ale Americii în starea de stat naţional care priveşte, în primul rând, către sine. Se mai poate spune, pe limbaj economic, înspre o stare relativ autarhică.
Î.: În această campanie s-au folosit toate ingredientele acceptate şi neacceptate până în prezent: delaţiuni, spargerea conturilor de e-mail-uri, intervenţia FBI, rolul unor fundaţii personale în strângerea de fonduri etc.?
R.: A fost cea mai agitată alegere prezidenţială americană din ultimii două sute de ani. Din anumite puncte de vedere s-au doborât mai multe recorduri.
Niciodată nu s-a mai întâmplat ca înainte de începerea campaniei electorale procentul de respingere al ambilor candidaţi să fie mai mare decât procentul de acceptare a lor. Se ştie că optzeci la sută dintre americani nu ar fi votat pe nici unul dintre candidaţi. Analiştii afirmă că nu simpatia sau identificarea cu personalitatea vreunui candidat a condus la vot ci ura şi conştiinţa imposibilităţii de a interveni eficient în propria soartă.
Î.: Şi atunci cine i-a ales drept candidaţi?
R.: Dintr-un răspuns anterior se deduce că nu numai alegătorii participă la vot.
Î.: Istoria a reţinut că atunci când supra structura globală nu mai are nevoie de o anumită construcţie renunţă la ea?!
R.: Orice construcţie umană are o istorie: naşterea, tinereţea, maturitatea, decăderea şi decesul. Nu este o altă situaţie nici la o firmă, nici la un imperiu. S-a dovedit că viaţa unui imperiu durează aproximativ o sută de ani. Să ne amintim de Portugalia, Spania, Olanda, Franţa, Anglia şi, de şaptezeci de ani, America. Observatorii spun că asta va fi şi soarta Americii. Imperiul American îmbătrâneşte, se degenerează, devine inutilizabilă pentru unii stăpâni. Acum America a devenit introspectivă, trebuie
să-şi gestioneze cu prioritate propriile probleme.