Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Iar au venit profesorii
Întrebare: Dacă Jeffrey Franks se întoarce la FMI numai cu nerealizări, ce va păţi?
Răspuns: Nimic, fiindcă în tolbă are şi succese.
Î.: Care sunt acestea?
R.: În primul rând, inflaţia care este în graficul stabilit, respectiv se zice că nu vom asista la o explozie a preţurilor: avem bănci solide, capitalizate peste media europeană; tensiunile de pe piaţa financiară s-au temperat; rezervele Băncii Naţionale acoperă integral datoria pe termen scurt; s-a redus deficitul de cont curent.
Î.: Îmi este frică de data de 30 iunie 2012. Este termenul scadent al unor măsuri pe care le-am asumat în domeniul liberalizării pieţei energiei.
R.: Da, vă poate fi, întrucât angajamentul poate fi spus şi astfel: Majorarea preţului energiei electrice cu 5%, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. Deci, vom plăti mai mult, atât direct, cât şi indirect, prin majorări ale preţului produselor în a căror structură intră consum de energie electrică.
Î.: Vă rog să detaliaţi „grija” care ni se poartă vis-a-vis de „ legea sănătăţii”
R.: Pe scurt, ni se spune că în sănătate se consumă mai mult decât suma strânsă din contribuţia pentru sănătate percepută de la contribuabili.
Î.: Cum se doreşte soluţionarea acestei probleme?
R.: Teoretic, soluţia este simplă: Primeşti atâta asistenţă medicală câţi bani ai şi/sau aduci în sistem bani de acasă sau laşi şi pe alţii să facă afaceri pe seama sănătăţii. Prima afirmaţie se realizează prin „coplată”, a doua prin penetrarea în sistem a mediului privat.
Î.: Dar ni se spune că se doreşte creşterea calităţii serviciilor medicale.
R.: Este o dorinţă firească, însă, pe lângă bani suplimentari, înseamnă şi o responsabilitate ( afirmaţie cam elegantă ) pentru ca sănătatea să nu fie privită numai ca mijloc de îmbogăţire a unora, ci realmente de a ajunge la servicii de calitate, inclusiv la omul de rând, fiindcă şi el este la fel de bolnav ca şi bogatul.
Î.: Există soluţii în acest sens ?
R.: S-au şi găsit, aşa-numitele pachete de servicii medicale. Adică toţi care plătesc asigurări de sănătate să beneficieze de un pachet de bază şi, cine doreşte mai mult, să scoată bani suplimentari din buzunar.