• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 14 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Mai , 2012

Dialoguri virtuale / Iar au venit profesorii

Întrebare: Dacă Jeffrey Franks se întoarce la FMI numai cu nerealizări, ce va păţi?

Răspuns: Nimic, fiindcă în tolbă are şi succese.

Î.: Care sunt acestea?

R.: În primul rând, inflaţia care este în graficul stabilit, respectiv se zice că nu vom asista la o explozie a preţurilor: avem bănci solide, capitalizate peste media europeană; tensiunile de pe piaţa financiară s-au temperat; rezervele Băncii Naţionale acoperă integral datoria pe termen scurt; s-a redus deficitul de cont curent.

Î.: Îmi este frică de data de 30 iunie 2012. Este termenul scadent al unor măsuri pe care le-am asumat în domeniul liberalizării pieţei energiei.

R.: Da, vă poate fi, întrucât angajamentul poate fi spus şi astfel: Majorarea preţului energiei electrice cu 5%, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. Deci, vom plăti mai mult, atât direct, cât şi indirect, prin majorări ale preţului produselor în a căror structură intră consum de energie electrică.

Î.: Vă rog să detaliaţi „grija” care ni se poartă vis-a-vis de „ legea sănătăţii”

R.: Pe scurt, ni se spune că în sănătate se consumă mai mult decât suma strânsă din contribuţia pentru sănătate percepută de la contribuabili.

Î.: Cum se doreşte soluţionarea acestei probleme?

R.: Teoretic, soluţia este simplă: Primeşti atâta asistenţă medicală câţi bani ai şi/sau aduci în sistem bani de acasă sau laşi şi pe alţii să facă afaceri pe seama sănătăţii. Prima afirmaţie se realizează prin „coplată”, a doua prin penetrarea în sistem a mediului privat.

Î.: Dar ni se spune că se doreşte creşterea calităţii serviciilor medicale.

R.: Este o dorinţă firească, însă, pe lângă bani suplimentari, înseamnă şi o responsabilitate ( afirmaţie cam elegantă ) pentru ca sănătatea să nu fie privită numai ca mijloc de îmbogăţire a unora, ci realmente de a ajunge la servicii de calitate, inclusiv la omul de rând, fiindcă şi el este la fel de bolnav ca şi bogatul.

Î.: Există soluţii în acest sens ?

R.: S-au şi găsit, aşa-numitele pachete de servicii medicale. Adică toţi care plătesc asigurări de sănătate să beneficieze de un pachet de bază şi, cine doreşte mai mult, să scoată bani suplimentari din buzunar.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.