Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Homo economicus cu două aripi
(partea a treia)
Întrebare: Cum au evoluat lucrurile?
Răspuns: Dar s-a întâmplat altceva. Chiar dacă asistăm la o modernizare, ceea ce s-a construit s-a realizat pe principii imorale, departe de ce propovăduia iluminismul.
Î.: Care erau căile vehiculate de iluminism pentru a-şi realiza obiectivele?
R.: Iluminismul a pornit pe două căi: modernizare tehnică şi modernizarea raporturilor sociale, respectiv pe fixarea lor pe principiul dreptăţii.
Î.: În concret, ce s-a întâmplat?
R.: Astăzi, de această ultimă cale s-a uitat. Totul este dirijat spre dezvoltarea tehnică. Şi acest aspect este extrem de important, dar absolutizarea ei conduce la o distorsionare neacceptată a societăţii şi creează premizele conducerii nedemocratice a societăţii.
Î.: Ce s-a întâmplat cu noţiunea de libertate?
R.: Tot aşa s-a degenerat şi noţiunea de libertate. Concurenţa liberă este deformată în ideea libertăţii exclusiv a elitei financiare (nu este vorba de majoritatea capitaliştilor români care doar mimează capitalismul) de a obţine prin mijloace „aşa-zis democratice” facilităţi de a obţine şi mai mulţi bani. În loc de cultura vieţii, pe care au clamat-o la începuturi, acum, mai repede are miros de putrefacţie (vezi tehnicile utilizate pentru a obţine bani, inclusiv prin metode ilegale şi chiar criminale).
Î.: Ce consideraţi, din punct de vedere economic, cultura vieţii?
R.: Cultura vieţii, din punct de vedere economic, înseamnă ca individului să-i revină rezultatul muncii sale. Dar elita mondială nu este de acord cu acest lucru şi prin poziţiile pe care le ocupă în prezent se va opune oricăror modificări în direcţia libertăţii clamate la început. Tot această elită a creat şi bulele economice care, sparte fiind, au declanşat atâta mizerie şi suferinţă, inclusiv în România.
Î.: Sunt opozanţi ai acestui fenomen?
R.: Şi în această direcţie au apărut structuri geopolitice potrivnice care încearcă alte orientări. Un exemplu ar fi gruparea BRICS (într-un interviu anterior am vorbit despre BRICS. Pare-se că acestei structuri încearcă să i se alăture şi alte state asiatice şi chiar din Orientul Mijlociu).