• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 15 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Mai , 2015

Dialoguri virtuale / Grecia. Lupta cu creditorii continuă

Întrebare: Am mai discutat despre situaţia Greciei? De ce consideraţi că merită să abordăm din nou această temă?

Răspuns: Grecia nu este o problemă numai pentru greci şi troica, care a împrumutat această ţară pe parcursul anilor, ci şi un focar de probleme cu atingere europeană de natură financiară, politică şi geopolitică. Rapiditatea cu care se derulează evenimentele oferă prilejul ca tot ce se afirmă azi, de dimineaţa, să fie caducă în aceeaşi zi, seara. Deci să considerăm aceste salbe de articole încadrate în ideea unui studiu de caz, care, sunt convins, că se va analiza în perioada următoare.

 

Î.: În fond, ce se întâmplă în Grecia?

R.: Venirea la putere a unei noi forţe politice, în urma alegerilor democratice din acest an, aceasta a dorit să renegocieze toate obligaţiile de plată a ţării şi astfel să satisfacă cerinţele populaţiei sătule de măsurile de austeritate introduse de guvernele anterioare, măsuri care erau luate în scopul asigurării plăţii la termen a împrumuturilor luate şi consumate şi eliminării situaţiei de a ajunge în incapacitate de plată a ţării ştiut fiind că Grecia nu se poate gestiona singură, fără a se împrumuta.

 

Î.: Ca să ne putem da seama de situaţia din Grecia, comparativ cu alte state din Uniunea Europeană, vă rog să prezentaţi câteva date statistice.

R.: Am la îndemnă două baze de date: salariul minim şi valoarea medie a pensiilor, înainte de declanşarea crizei în Grecia, comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană.

Referitor la salariul minim dacă luăm ca bază 1 Grecia, în România era de 4,9 ori mai mic, în Bulgaria de 6 ori mai mic, în Ungaria de 2,4 ori mai mic, în Slovenia de 2,6 ori mai mic, în Cehia de 2 ori mai mic, în Spania aproximativ identic cu cel din Grecia, în Portugalia de 1,4 ori mai mic, în Austria de 2 ori mai mic, în Italia de 1,1 ori mai mic.

Dacă ne referim la valoarea medie a pensiilor, luând ca bază 1 Grecia, în Italia valoarea medie a pensiei reprezintă doar 1,41%, în Suedia 1,52, în Germania jumătate din cea a Greciei, în România de 9 ori mai mică, în Bulgaria de 11 ori mai mică ş.a.m.d.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.