Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Grecia. Lupta cu creditorii continuă
Întrebare: Am mai discutat despre situaţia Greciei? De ce consideraţi că merită să abordăm din nou această temă?
Î.: În fond, ce se întâmplă în Grecia?
R.: Venirea la putere a unei noi forţe politice, în urma alegerilor democratice din acest an, aceasta a dorit să renegocieze toate obligaţiile de plată a ţării şi astfel să satisfacă cerinţele populaţiei sătule de măsurile de austeritate introduse de guvernele anterioare, măsuri care erau luate în scopul asigurării plăţii la termen a împrumuturilor luate şi consumate şi eliminării situaţiei de a ajunge în incapacitate de plată a ţării ştiut fiind că Grecia nu se poate gestiona singură, fără a se împrumuta.
Î.: Ca să ne putem da seama de situaţia din Grecia, comparativ cu alte state din Uniunea Europeană, vă rog să prezentaţi câteva date statistice.
R.: Am la îndemnă două baze de date: salariul minim şi valoarea medie a pensiilor, înainte de declanşarea crizei în Grecia, comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană.
Referitor la salariul minim dacă luăm ca bază 1 Grecia, în România era de 4,9 ori mai mic, în Bulgaria de 6 ori mai mic, în Ungaria de 2,4 ori mai mic, în Slovenia de 2,6 ori mai mic, în Cehia de 2 ori mai mic, în Spania aproximativ identic cu cel din Grecia, în Portugalia de 1,4 ori mai mic, în Austria de 2 ori mai mic, în Italia de 1,1 ori mai mic.
Dacă ne referim la valoarea medie a pensiilor, luând ca bază 1 Grecia, în Italia valoarea medie a pensiei reprezintă doar 1,41%, în Suedia 1,52, în Germania jumătate din cea a Greciei, în România de 9 ori mai mică, în Bulgaria de 11 ori mai mică ş.a.m.d.