Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Grecia. Lupta cu creditorii continuă
Întrebare: Cum de stau atât de liniştite Statele Unite ale Americii?
Răspuns: Nu stau de loc liniştite. Criza din Grecia s-ar putea întinde şi în Statele Unite, prin intermediul pieţelor interbancare, mai ales dacă sunt afectate băncile europene.
Î.: Au apărut şi alte variante propuse de guvernul grec pentru a ieşi din aceasta situaţie?!
R.: O propunere a fost ce referitoare la naţionalizarea băncilor şi baterea unei monede noi pentru a evita falimentul. Reprezentant al guvernului condus de Alexis Tsipras menţiona, conform The Telegraph: „Vom închide băncile şi le vom naţionaliza, după care vom elibera hârtii IOU (I owe You, îţi sunt dator), dacă va fi nevoie, şi ştim cu toţii ce înseamnă asta. Dar ceea ce nu vom face, va fi să devenim protectoratul UE”.
Î.: În a doua jumătate a lunii aprilie 2015 se amintea de un sprijin oferit de Rusia între 3 şi 5 miliarde de euro?!
R.: A fost o ştire vehiculată în presă, dar nerecunoscută oficial de Rusia. Agenţia Reuters a adus ştirea că autorităţile de la Moscova şi cele de la Atena ar urma să semneze un acord pentru un gazoduct, ce ar putea aduce trezoreriei greceşti până la 5 miliarde de euro. Banii pe care Grecia ar urma să îi încaseze acum sunt o plată în avans a taxelor de tranzit pe teritoriu grecesc a gazelor ruseşti destinate UE. Grecia ar juca un rol esenţial, pentru că ea ar asigura intrarea gazelor din Turcia în UE. Miza acordului ar fi banii de care Grecia are nevoie pentru a evita falimentul şi gazoductul Turkish Stream pe care Moscova vrea să îl construiască după eşecul proiectului South Stream.
Î.: Grecii au mai făcut o încercare de a obţine bani şi din partea Germaniei?!
R.: Totul a plecat de la un film găsit în arhiva Muzeului Războiului din Grecia. Au fost date publicităţii imagini cu ocupaţia nazistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Filmul a apărut pe fondul solicitării Greciei de daune de război în valoare de 302 miliarde de dolari. Grecii solicită şi daune morale pentru cele aproximativ de 800.000 de decese ale civililor din timpul ocupaţiei naziste.
Prezentatorul filmului spune: „Acordul de la 14 martie 1942 a prevăzut ca Grecia să plătească invadatorilor 1,5 miliarde de drahme pe lună, adică un total de 3,5 miliarde de dolari, potrivit cotării dolarului din 1938. Valoarea actuală a împrumutului forţat este de 54 de miliarde de euro, fără dobândă“, acesta ar fi explicaţia că acest împrumut este de vină pentru foametea a 300.000 de greci doar din Atena.
Î.: Cât mai are de plătit Grecia?
R.: În luna mai 2015, Grecia va avea de rambursat alte 760 milioane de euro către FMI, 320 milioane de euro sub formă de dobânzi şi să rostogolească certificate de Trezorerie în valoare de 2,8 miliarde de euro.