Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale. Fenomenul WOKE și economia
(a șasea parte)
Întrebare: Fenomenul este aplicat și în rândul persoanelor. Este și cazul J.K. Rowling!!
Răspuns: În ultimii ani, am văzut cazuri de persoane repudiate în public din cauza unor comentarii considerate controversate. Comediantul american Dave Chappelle a fost acuzat recent că ar fi făcut afirmații transfobe, acuzație ce i-a fost adusă și autoarei J.K. Rowling.
Î.: Ambii neagă acuzațiile, cum credeți că ar trebui să ne raportăm la aceste lucruri?
R.: În ceea ce o privește pe doamna Rowling, creatoarea lui Harry Potter, din ce am citit eu rezultă următoarele: ea a fost împotriva și s-a exprimat cumva, a pus sub semnul întrebării măsura luată de concediere a unei cercetătoare de la un centru global de dezvoltare care s-a exprimat împotriva sau nerecunoscând legitimitatea persoanelor transgender. Doamna Rowling în exprimarea ei a acordat cumva prioritate dreptului la un loc de muncă unei femei care a fost concediată și [Rowling] probabil a fost subiectivă când a făcut lucrul acesta, negândindu-se la faptul că doamna respectivă era cercetătoare, și nu oriunde, și a făcut remarci care erau nepotrivite față de persoanele transgender.
Î.: Alte păreri despre J.K. Rowling?
R.: J.K. Rowling a spus că este împotriva folosirii termenului de „oameni care menstruează” pentru femei, de aici a pornit scandalul, ea s-a opus degradării numelui de „femeie”. Femei precum J.K. Rowling sunt discriminate ca femei, ea a sărit de fapt în ajutorul unei femei care fusese, la rândul ei, discriminată pentru că a insistat asupra ideii că există o femeie biologică.
Î.: Care este situația în România?
R.: În România când se vorbește de transgender. Este deja o etichetă negativă pentru o mare parte din populație, în mare parte datorită faptului că nu se cunoaște ce este fenomenul transgender și toate discuțiile din jurul ideii de schimbare a sexului provoacă multă repulsie și se joacă foarte mult pe această carte fără a cunoaște exemple concrete.
Î.: Cum a intrat în România acest fenomen american?
R.: Sunt fenomene americane care nouă ne parvin în spațiul românesc prin unii reprezentanți ai intelectualității române emigrată în Statele Unite dar și din România. Aceste
revendicări nu vin pe nicio filieră marxistă, vin pe o filieră liberală.