• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Martie , 2022

Dialoguri virtuale. Fenomenul WOKE și economia

(a treia parte)

Întrebare: Un scurt istoric a fenomenului în discuție?!
Răspuns: Acest fenomen așa denumit „cancel culture” este o etichetă pusă de către suporterii conservatorismului american, este o denumire dată în spa­țiul american pornind de la experiența americană.
Î.: Cum a intrat în România acest fenomen american?
R.: Sunt fenomene americane care nouă ne parvin în spațiul românesc prin unii reprezentanți ai intelec­tualității române emigrate în Statele Unite dar și din România; aceste revendicări nu vin pe nicio filieră marxistă, vin pe o filieră liberală.
Î.: Cum se regăsește cuvântul „woke” în anumite dicționare?
R.: După  dicționarul MerriaWebster, „woke” înseamnă a fi conștient și atent în mod activ la anumite fapte și probleme importante, în special probleme legate de rasă și de dreptate socială.
Î.: Fenomenul „woke”nu este perimat?
R.: Fenomenul „woke” a fost și este în continuare prezent în spațiul public american, în universitățile americane și în legătură, în primul rând, cu ra­sismul care continuă să existe și să fie practic structural în anumite instituții.
Î.: Este corect să atribuim americanilor, în exclusivitate, paternitatea fenomenului?
R.: Este un fenomen apărut în lumea anglo-saxonă cu un rol foarte important al unor filosofi ai Școlii de la Frankfurt. Despre această școală am scris de multe ori în rubricile Gazetei.
Î.: Să reluăm ideea relației dintre marxism și fenomen?!
R.: Trebuie de corectat impresia potrivit căreia marxismul n-ar juca aici un rol, e adevărat nu joacă singurul rol în apariția acestei mișcări „woke”.
Î.: Care este originea cuvântului „woke”?
R.: Termenul este germanic, „woke” duce de fapt la sensul de trezire și amintește în mod fatal de cuvântul pe care îl foloseau ideologii nazismului în polemica lor anticreștină.
Î.: Cum se foloseau naziștii de acest cuvânt?
R.: Alfred Rosenberg folosește termenul „Deutchland erwache!” pentru Germania care trebuia să se trezească în fața pericolului evreiesc. Exact același termen al „trezirii” la realități, al conștientizării realităților privind un prezent chipurile groaznic, chipurile structural rasist, chipurile injust social e folosit de mișcarea „woke” pentru a justifica revoluția culturală pe care a lansat-o.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.