Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Există viaţă după alegeri?
Întrebare: Practic, cum se manifestă această contradicţie?
Răspuns: Lipsa produselor de toate felurile este concepută ca o necesitate. Dacă ar fi produse suficiente, nu ar mai fi nevoie de bani. Deci, cei care fabrică doresc implicit lipsa produselor, fiindcă atunci pot avea rol dominant în echilibrul cerere – ofertă. Ori, în acest context apare deja „logic” afirmaţia unora că un şomaj de 3-4 % este necesar şi este bine ca produsele, încă din fabrică, să fie proiectate să se strice, respectiv să reziste numai pentru perioada în care este dată garanţia
Î.: Ce nu se înţelege ?
R.: Nu se doreşte sau chiar nu se înţelege că nu ne-am adaptat la noua societate în care am intrat, „societatea informaţională”. Aceasta are o caracteristică de bază, creşterea productivităţii muncii, care înseamnă reducerea numărului locurilor de muncă, deci bani mai puţini pentru cumpărături. În final, acest dezechilibru conduce la clacarea unui sistem care era perfect în perioada „revoluţiei industriale.”
Î.: Iar ajungem la bani.
R.: Lipsa banilor este invocată de fiecare dată când se justifică stagnarea sau recesiunea. Specialiştii solicită de la cei care şi-au arogat dreptul de a conduce să orienteze adevărata reformă spre utilizarea noilor tehnologii în valorificarea resurselor existente, întrucât nu resursele lipsesc, ci banii, care, într-un nou concept, pot să nu mai aibă un rol decisiv aşa cum este astăzi.
R.: Folosirea bugetelor se impune să se îndrepte spre educaţie şi cercetare. Azi avem o cultură orientată exclusiv spre profitul individual.
Î.: Noua cultură ce ar cere ?
R.: Se impune părăsirea atitudinii prin care o masă mare de oameni aşteaptă de la ştiinţă să spună ce au de făcut. Toţi trebuie să caute soluţii, atunci se realizează un potenţial al diversităţii, se realizează o cultură a creării. Viitorul este a societăţii care generează idei. Oamenii nu vor bani, ci bunuri şi siguranţă. În acest caz, acumularea dispare. Ştiinţa şi tehnologa în viitor se vor include în sistemul social. Azi avem o „societate bazată pe lipsuri”, deci pe risipă şi pe distrugere a mediului.Î.: Ceea ce afirmaţi nu ne permite să ne gândim ca în trecut.R.: Trecutul a trecut. Niciodată nu se va reveni la situaţia dinaintea crizei.